Hlavní obsah

Rusko ruší Ukrajině slevu na plyn, navíc chce zaplatit 11 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko končí se slevou na plyn, kterou poskytlo Ukrajině výměnou za používání vojenské základny v Sevastopolu na Krymu. Kvůli připojení poloostrova k Rusku to už totiž není aktuální. Podle premiéra Dmitrije Medveděva by Ukrajina měla Rusku v této souvislosti vrátit 11 miliard dolarů.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkově prý Kyjev Moskvě dluží ještě o pět miliard dolarů víc. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu novinářům řekl, že zdvojnásobením ceny Rusko trestá Ukrajinu za její evropskou volbu.

Slevu ve výši 100 dolarů na tisíc metrů krychlových plynu obě země dojednaly v dubnu 2010 v ukrajinském Charkově. Ukrajina tehdy slevu „vyměnila“ za prodloužení pronájmu sevastopolské vojenské základny Rusku.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruská vlajka na někdejší ukrajinské vojenské lodi zakotvené v přístavu Sevastopol na Krymu. Snímek z 21. března 2014

S připojením Krymu k Rusku „již představa snížení ceny za plyn poskytnutá Ukrajině za základnu Černomořské flotily neexistuje,“ sdělil podle AFP listu Vedomosti mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Flotila v současnosti již de jure nemá základnu na Ukrajině, ale na území ruského regionu,“ doplnil.

Podle Ukrajiny Rusko porušilo dohody a smlouvy

Ukrajinský premiér Jaceňuk, který krátce před ruským oznámením podepsal v Bruselu politickou část asociační dohody s EU, zdůraznil, že Evropa musí řešit otázku energetické bezpečnosti a diverzifikace. „Rusko porušilo všechny dohody a smlouvy podepsané mezi Ukrajinou a Ruskem,“ poznamenal. Ukrajina podle Jaceňuka proto potřebuje urgentně vyřešit například spuštění zpětného toku plynu z EU na Ukrajinu.

Je podle něj zásadní, aby Evropa mluvila jedním a silným hlasem a nedovolila nikomu, včetně Ruska, využívat energii jako „novou nukleární zbraň“.

Foto: ti, Právo/Novinky

Ruský premiér uvedl, že ujednání z Charkova je „předmětem vypovězení“, což Rusku dává právo žádat po Ukrajině peníze zpět soudní cestou, napsala agentura Reuters. Celkově podle ruského premiéra Ukrajina Rusku dluží 16 miliard dolarů. Vedle zmíněných 11 miliard dolarů zahrnuje tato částka nedávnou půjčku tří miliard dolarů v podobě ruského nákupu eurobondů a zhruba dvě miliardy dolarů, které Kyjev dluží ruskému plynárenskému monopolu Gazprom.

Reklama

Výběr článků

Načítám