Hlavní obsah

Rusko hodlá splácet pronájmy letadel v rublech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal další dekret, který má upevnit pozici rublu. Tentokrát má ruskou měnou používat Moskva k zakoupení letadel, jejich pronájmům a splátkám leasingu. Uvedla to v pátek agentura RIA Novosti s odvoláním na portál právních informací.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Dekret určuje, jak se má platit za letadla zakoupená nebo pronajatá od států, které neoznačuje Moskva za přátelské. Za pronájem a leasing letadel, leteckých motorů a pomocných pohonných palubních jednotek APU se bude platit v rublech na účty otevřené v ruských bankách.

Dlužník musí převádět příslušné částky na „účet hlavní ekonomické společnosti, rezidenta, který bude v ruské úvěrové instituci“. Převádět bude finanční prostředky v rublech ve výši odpovídající závazkům v cizí měně, ovšem podle kurzu, který si Rusko stanoví samo.

Platba za plyn rubly: Putin nechal Evropě možnost využít alibistické řešení

Ekonomika

Jedná se tedy o obrácený směr toku rublů, než je tomu v případě podmínky Moskvy, aby Západ platil ruskou měnou za plyn. Věřitele poškodí mnohem více, než jaké problémy by způsobil společnostem nakupujícím plyn, pokud by na platbu v rublech přistoupily. Majitelům letadel jsou nekonvertibilní rubly k ničemu.

Bílý dům: Kurz rublu je umělý

Peskov se současně ohradil proti vyjádření Bílého domu, že aktuální kurz rublu k dolaru neodpovídá realitě a že posílení rublu bylo vyvoláno přejitím umělých opatření. Bílý dům uvedl, že je důležité sledovat inflaci v Rusku a odchod investorů, které více vypovídají o stavu ruské ekonomiky.

Letadla jsme ukradli, přiznal ruský ministr dopravy

Válka na Ukrajině

V pátek byl v Rusku kurz zhruba 83 rublů za dolar, tedy blízko předválečným hodnotám. Ruská měna ovšem není na světových trzích volně směnitelná.

Ve čtvrtek ruský vicepremiér Jurij Borisov oznámil, že pronajatá letadla zůstanou v Rusku. Jde asi o čtyři stovky boeingů a airbusů. Pokud by stroje létaly do zahraničí, mohli by si je leasingové společnosti stáhnout zpět, jako se to už stalo u 78 letadel.

Rusko už dříve přijalo zákon, že stroje v hodnotě asi deset miliard dolarů se zapisují do ruského seznamu registrovaných letadel. Ruské aerolinky je nezapisovaly, aby nepobouřily své partnery, ale Borisov oznámil, že už tam jsou zapsané.

Většina letadel je registrována na Bermudách a Irsku. Obě tyto země už zrušily certifikáty, který umožňují jejich provoz. Takže by měly být uzemněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám