Hlavní obsah

Rusko a Čína jsou ze hry o Dukovany

Právo, ČTK, mic

Ruské a čínské firmy se nebudou moci jakkoliv zúčastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Schválila to ve středu Sněmovna, když přijala senátní úpravy takzvaného nízkouhlíkového zákona, nazývaného lex Dukovany.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Senát doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Navrhl také uzákonit možnost parlamentního souhlasu se smlouvou o výkupu elektřiny z jaderné elektrárny. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Jaderná energetika je pro nás zcela zásadní. Bez ní nejsme schopni nahradit deset tisíc megawatt, které budeme odstavovat
Karel Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se změnami souhlasil. „Je unikátní všeobecná shoda na tom, že jaderná energetika je pro nás zcela zásadní. Bez ní opravdu nejsme schopni nahradit deset tisíc megawatt, které budeme odstavovat z důvodu dekarbonizace, z důvodu odklonu od uhlí,“ řekl ve Sněmovně Havlíček.

Zákonná norma počítá s tím, že stát pro dostavbu dukovanské elektrárny nebude moci využít nabídky firem z Ruska nebo z Číny. Pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří.

Senát vrátil Sněmovně lex Dukovany

Domácí

Reálnými potenciálními dodavateli jsou tak nyní již jen firmy z Francie, Jižní Koreje a Severní Ameriky, to znamená společnosti EDF, KHNP a Westinghouse. Cenu zakázky bude podle Havlíčka možné stanovit až na základě nabídek. Mluví se o 162 až 400 miliardách korun. Stavba nového bloku by měla začít v roce 2029 a dodávky elektřiny do sítě by měly být zahájeny v roce 2036.

Poslanci také včera odsouhlasili senátní návrh, že o přiměřenosti podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů bude rozhodovat svým nařízením vláda. Takzvané vnitřní výnosové procento (IRR), zjednodušeně výnosnost investice do obnovitelného zdroje během trvání podpory, se bude pohybovat od 8,4 procenta do 10,6 procenta.

Cena elektřiny poroste o 10 až 15 procent ročně. A to není vše, říká expert

Ekonomika

Sněmovna původně přijala vládní návrh, který snižoval podporu až na 6,3 procenta. To zástupci fotovoltaického sektoru označovali za pro řadu provozovatelů likvidační.

Současně ovšem zákonodárci schválili možné zařazení fotovoltaiky do aukční podpory. Energetické aukce fungují v řadě evropských států, soutěží v nich výrobci energií z obnovitelných zdrojů o výši provozní podpory.

Myšlenka je taková, že stát si určí, kolik chce mít například větrných elektráren, a výrobci budou v aukci soutěžit o to, kdo dokáže dodat do sítě daný objem elektřiny s nejnižší veřejnou podporou.

Havlíček: Zákon zajistí levnou elektřinu z nového bloku

Ekonomika

Zda stát vyhlásí aukce, bude záležet na vládě. „Věříme, že bude příští vláda tento mechanismus tržní podpory využívat tak, aby se podařilo naplnit potřebné snížení emisí a pomoci nahradit uhlí, které stále více zatěžuje cena emisních povolenek,“ řekl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám