Hlavní obsah

ČEZ a Westinghouse podepsaly smlouvu za miliardy o modernizaci Temelína

Novinky, ČTK, bož

Společnost ČEZ a firma Westinghouse Electric podepsaly devítiletou dohodu o modernizaci řídicích a kontrolních systémů v jaderné elektrárně Temelín. Hodnota zakázky je v řádu miliard korun. Částečnou obnovu a modernizaci systémů zajistí Westinghouse jakožto jejich původní dodavatel. Zástupci společností to sdělili v úterý.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

Smlouvu firmy podepsaly 13. září. Projekt se přitom připravoval tři roky. Práce začnou ještě letos. Některé z nich lze ale dělat až při plánovaných odstávkách, nutných k výměně paliva. Nejbližší čeká Temelín v dubnu 2022.

Podle Westinghousu se jedná o největší obchodní smlouvu podepsanou pro kontrolní a řídicí systémy od doby, kdy firma v Temelíně instalovala ty původní.

Podle ČEZ se jedná o jednu z technicky nejnáročnějších zakázek v historii Česka, které vzniklo v roce 1993.

Démonizované jádro může zastavit klimatickou změnu. Věří mu stále více zemí

Ekonomika

Jak uvedla firma Westinghouse, jde o vyvrcholení více než desetileté spolupráce mezi ní a ČEZ. Modernizace systémů nijak nenaruší provoz Temelína, uvedl regionální prezident Westinghousu Tarik Choho.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi. Kryje zhruba 20 procent domácí spotřeby. ČEZ elektrárnu zprovoznil v prosinci 2000. V loňském roce Temelín vyrobil 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku to potom bylo 10,1 TWh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám