Hlavní obsah

Havlíček: Zákon zajistí levnou elektřinu z nového bloku

Právo, Martin Procházka

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v rozhovoru pro Právo popsal, co znamená tzv. nízkouhlíkový zákon, který souvisí se stavbou dalších bloků jaderné elektrárny Dukovany. Zákon zajišťuje financování projektu a následné ceny výkupu elektřiny.

Foto: Právo

Karel Havlíček

Článek

Tzv. lex Dukovany prošel po dlouhých průtazích Sněmovnou. Jste spokojen?

Nebojím se říct, že je to milník v rámci novodobé výstavby bezemisní energetiky. Za poslední dva roky, od doby, co jsme připravili jízdní řád Dukovan a co jsme se odhodlali k tomu, že do toho půjdeme, jsme udělali kus práce.

Máme kompletní smlouvy s ČEZ, připraven finanční, investiční a dodavatelský model, zahájili jsme notifikaci s Evropskou komisí, máme připravenou smlouvu o výkupu elektřiny s ČEZ. Poslední, co nám chybělo, bylo schválit tento zákon.

Stalo se z toho veliké politikum, nicméně to musím respektovat a jsem rád, že jsme našli kompromis, který ve finále umožnil jeho schválení. To fakticky znamená, že je odšpuntován poslední politický problém v rámci diskusí nad jádrem.

Sněmovna schválila lex Dukovany

Domácí

Část opozice tvrdí, že jste Rusko a Čínu vyřadili po jejich nátlaku. Je to tak?

Od začátku jsme tvrdili, že zákon je jednoznačně technického charakteru. Je to zákon o výkupu elektrické energie, kterým zabezpečujeme příštím generacím levnou cenu elektřiny a stabilní dodávky. Bezpečnostní záležitosti se řešily paralelně, ať už způsobem zadávací dokumentace, přes vládní usnesení a zapojením bezpečnostních složek. Je to politika, a nechtěli jsme toto blokovat na něčem, co už je stejně jinde definováno.

Co zákon přináší?

Zajišťuje levný zdroj elektřiny v budoucnosti a fixuje ceny. Zjednodušeně řečeno, kdyby došlo k tomu, že bude nakonec elektrárna dražší, než bude nabídka, tak vícenáklady a vše, co je s tím spojené, půjdou na vrub ČEZ a nikoliv spotřebitelů nebo firem, které elektřinu nakupují. Tímto zákonem jsme připravili klíč k tomu, jak se bude vypočítávat cena elektřiny.

Bude to na základě dojednané ceny investice, ceny peněz, a klíč výpočtu bude zanesen v zákoně. Kdyby se do budoucna cena elektřiny vyvíjela tak, že bude dražší a dražší, tak na tom všichni spotřebitelé ušetří. To je velmi pravděpodobný scénář.

Kdyby to náhodou šlo opačně, což se nepředpokládá, je záklopka taková, že se to bude u zákazníků týkat extrémně nízkých částek v řádu desítek korun měsíčně od roku 2036. Abych to dokreslil: i kdyby došlo k nejhoršímu možnému scénáři ve smyslu poklesu ceny, stále to bude pro spotřebitele o řád levnější než dnešní doplatky za obnovitelné zdroje.

Kdy nový zákon vstoupí v platnost?

Zákon teď jde do Senátu, předpokládám, že tam vloží text, na kterém jsme se shodli. Pokud ano, tak ve Sněmovně by to už měla být formalita. Platnost zákona jsme i s ohledem na to, že rozhodné dny jsou buď 1. července, nebo

1. ledna, dali nakonec od 1. ledna 2022.

Dukovany bez účasti Ruska a Číny, dohodl se Havlíček s opozicí

Domácí

Ve Sněmovně zaznělo i to, že by cena bloku měla nakonec být 220 miliard korun, tedy mnohem víc než dříve deklarovaných 160 miliard. Je tomu skutečně tak?

Není, nezměnilo se nic, stále platí původní předpoklad, že se to bude s ohledem na kurz koruny pohybovat kolem 160 miliard. I s ohledem na to, jak se dnes vyvíjejí ceny ve světě, je to reálné. Byť je samozřejmě pravda, že vyjednávací pozice je o něco horší tím, že už tam jsou jen tři partneři, ne čtyři nebo pět. V tomto jsme museli ustoupit, mohla být šance zajistit ještě výhodnější ceny elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám