Hlavní obsah

Ruské dodávky by se nahrazovaly těžce, shodují se analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu se ve čtvrtek okamžitě projevila také na ceně komodit. Cena plynu na evropském trhu prudce stoupla a znovu vysoko překonala hranici 100 eur za megawatthodinu. Jak se budou ceny vyvíjet v nadcházejících dnech, potažmo týdnech, závisí hlavně na Rusku. Novinkami oslovení analytici se shodli, že ruské dodávky do Evropy by se nahrazovaly těžce.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli nelze příliš předvídat, jak se bude chovat cena plynu v Evropě, protože zatím nevíme, jak budou konkrétně vypadat sankce vůči Rusku, nebo zda nebudou během války zasaženy plynovody vedoucí přes Ukrajinu. Taková situace by mohla v nejhorším případě zapříčinit skokový nárůst ceny plynu až o desítky procent,“ uvedl pro Novinky analytik serveru Trhy.cz Pavel Hála.

Cena tedy bude záviset na Rusku a jeho dodávkách do Evropy.

Plyn z Ruska proudí, ale prudce zdražuje

Ekonomika

„Pokud fyzický tok nebude zastaven, což předpokládám, tak by se ceny mohly po dnešním ranním šoku spíše opět snížit. Jakýkoliv signál o riziku zastavení dodávek, ať už z jakékoliv strany, nevyhnutelně povede k prudkému růstu a loňské rekordy by mohly být prolomeny,“ řekl Novinkám analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Chybí terminály na zkapalněný plyn

Podobného názoru je i analytik energetických trhů a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, podle kterého bude vedle chování Ruska hrát roli i podoba sankcí ze strany Evropské unie a USA.

„Evropa a zejména ta východní včetně našeho regionu by krátkodobě nebyla schopna čelit omezení dodávek. V tomto případě nejde ani o cenu, jde o to, že dodávky není možné nahradit fyzicky, protože není dostatek terminálů schopných přijímat tankery na LNG (zkapalněný plny) v regionu a podobně,“ sdělil Novinkám.

Aktuální zásoby plynu v ČR by stačily do konce března

Ekonomika

Cena plynu se na evropském obchodním trhu TTF v Nizozemsku ve čtvrtek po poledni vyšplhala až na 122 eur (přibližně 3 050 Kč) za megawatthodinu. O den dřív byla cena o třetinu nižší. Plyn se obchodoval za 89 eur (přibližně 2 220 Kč) za MWh.

Je to poprvé, kdy cena plynu v tomto roce překročila hranici 100 eur za MWh. Přitom ještě v pondělí se plyn prodával za 72 eur (přibližně 1 800 Kč) za MWh. Rostoucí ceny jsou reakcí na útok ruských vojsk na Ukrajinu.

Na rekordní hodnotu přes 180 eur (přibližně 4 490 Kč) za MWh se plyn dostal v loňském roce před Vánoci. Zda se této hodnotě znovu přiblíží, či ji snad dokonce předčí, se podle analytiků nedá odhadovat.

Na výpadky dodávek plynu z Ruska je ČR připravena, ubezpečil Fiala

Ekonomika

Obecně se očekává, že Rusko bude dodávat plyn do Evropy i nadále. Ostatně i během krymské krize v letech 2014 a 2015 nebyly dodávky přerušeny. Přesto, pokud by se Rusko rozhodlo Evropu od dodávek plynu odstřihnout, má Evropa podle českého premiéra Petra Fialy dohodu se třetími zeměmi, které by ruské dodávky nahradily.

I když má tedy EU patrně v záloze vyjednané dodávky zkapalněného plynu z jiných zemí, podle Gavora to není dostačující.

„Jednoduše přepnout a plně nahradit ruské dodávky není možné, takové množství pohotového plynu není na globálním trhu k dispozici. Energie ale musí být zajištěna, a tak možná budeme muset na nějaký čas zapomenout na emise CO2 a více elektřiny a tepla vyrábět ze zbývajících uhelných zdrojů,“ řekl.

Green Deal je mrtev, shodují se analytici po ruském útoku na Ukrajinu

Ekonomika

Podle energetického experta poradenské společnosti ENAS Vladimíra Štěpána by situaci se zásobami plynu mohlo ještě více zkomplikovat špatné počasí.

„Většina států se svými zásobníky zimu přežije. Pokud ale klesne teplota na mínus 10 až 20 stupňů, tak bude několik týdnů zle. Hrdinství a silná slova půjdou stranou,“ varoval pro Novinky.

Podle úterního vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu má Česko, respektive soukromé firmy, a nikoliv stát, zásoby plynu, jež by při současných odběrech měly vystačit na zhruba 40 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám