Hlavní obsah

Ruská drahota. Inflace tam může letos dosáhnout na 23 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná roční míra inflace v Rusku letos dosáhne na hodnotu mezi 18 a 23 procenty. Informovala o tom ruská státní zpravodajská agentura TASS s odkazem na zprávu centrální banky o měnové politice.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Meziroční inflace během většiny měsíců ve zbytku tohoto roku může růst a do konce roku 2022 se bude roční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovat v rozmezí 18 až 23 procent. V letech 2023 až 2024 se inflace zpomalí pod vlivem kombinace dezinflačních faktorů,“ píše centrální banka ve zprávě.

Na konci příštího roku banka očekává inflaci mnohem nižší, a sice kolem pěti až sedmi procent. V roce 2024 se pak má vrátit na čtyřprocentní dlouhodobý inflační cíl banky.

Centrální banka začala bojovat s inflací krátce po vypuknutí války na Ukrajině. Jedním z hlavních opatření bylo skokové navýšení základní úrokové sazby na 20 procent.

Ruská centrální banka snížila úrokovou sazbu na 14 procent

Ekonomika

„Rozhodnutí z 28. února zvýšit klíčovou sazbu na 20 procent umožnilo zpomalit prudký nárůst inflace a ochránit ekonomiku před riziky ohrožujícími finanční stabilitu,“ uvedla banka.

V posledních týdnech se Rusku daří inflaci trochu krotit.

Týdenní inflace byla 6. května pouze 0,12 procenta, což je pokles o dvě desetiny procenta v porovnání s předešlým týdnem, uvedl ruský statistický úřad Rosstat. Od začátku roku pak inflace podle úřadu činí 11,78 procenta.

Růst spotřebitelských cen navíc zpomaluje i v době, kdy centrální banka hlavní úrokovou sazbu ze zmíněných 20 procent postupně snižuje.

V dubnu ji snížila ze 17 na 14 procent, přičemž dodala, že v dohledné době vidí prostor i pro další snižování, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám