Hlavní obsah

Na pumpách bude zdražovat nafta, ropa je nejdražší za 10 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zprávy o snížení produkce Ruska a Saúdské Arábie a očekávaný silný růst v poptávce v příštím roce značně zamávaly s ropným trhem. Jak severomořský Brent, tak i americká lehká ropa WTI zesílily růst z posledních týdnů a jejich cena se dostala na maxima za posledních deset měsíců. Zdražování „černého zlata“ pocítí i čeští řidiči, a to zejména ti, kdo tankují diesel, řekl analytik.

Článek

Barel brentu se ve středu kolem 15. hodiny SELČ prodával za 92,5 dolaru (2105 Kč), což bylo bezmála o půl procenta více než v předchozím dni. Ropa WTI vykazovala podobný růst a prodávala se za 89,5 dolaru (2035 Kč) za barel.

Cenu tlačí nahoru situace jak na nabídkové, tak i poptávkové straně. Výraznější nárůst započal minulý týden, kdy Rusko a Saúdská Arábie společně oznámily, že prodlouží dobrovolné snížení dodávek suroviny na trh celkem o 1,3 milionu barelů denně, a to až do konce letošního roku. V reakci na toto rozhodnutí těchto ropných gigantů cena jednoho barelu brentu překročila 90dolarovou hranici.

Olej do ohně tento týden přilila také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jež ve své pravidelné měsíční zprávě uvedla, že počítá s tím, že světová poptávka po ropě se v příštím roce významně zvýší, a to až o 2,25 milionu barelů denně.

Do Česka teče stále víc ropy z Ruska

Ekonomika

Tento výhled podle analytiků dál podpořil růst ceny ropy, ačkoliv v posledních týdnech už několikrát očekávali určitou korekci, tedy pokles ceny.

„Ovšem nové fundamenty výraznější cenový pokles vylučovaly. Aktuálně se tak ropa obchoduje na 10měsíčním maximu a od poloviny června už cena vzrostla o čtvrtinu,“ řekl Novinkám analytik XTB Jiří Tyleček.

Podle něj je růst ceny příliš rychlý vzhledem k existujícím rizikům: ekonomika Číny, jež je největším importérem ropy na světě, má problémy, zadrhává se také německá ekonomika a v USA je otázkou, zda úrokové sazby nebudou klesat pomaleji, než si v současnosti trh myslí, podotkl.

„Momentálně je však trh v panickém módu a má tendenci zveličovat přicházející zprávy. Cena ropy tak může dále růst, a to až k trojciferným úrovním. Zároveň si ale nemyslím, že by tam vydržela,“ dodal Tyleček.

Nafta se benzinu cenově brzy vyrovná

Zdražování ropy na velkoobchodních trzích se ruku v ruce se slábnoucí korunou projeví i na čerpacích stanicích v Česku. Průměrná cena benzinu podle společnosti CCS v úterý dosáhla hodnoty 39,94 Kč na litr, leckde ale řidiči už několik dní tankují za více než 40 Kč. Nafta je momentálně sice zhruba o 1,30 Kč levnější, situace na trhu je ale v poslední době napjatá, upozornil Tyleček.

„Velkoobchodní cena nafty v posledních dnech vzrostla o desetinu, zatímco cena benzinu je zatím relativně stabilní. Hlavním důvodem jsou neplánované nižší exporty z Ruska a obecně nedostatek rafinačních kapacit ve světě. Hlavně Evropa se potýká s výrazným deficitem. Infrastruktura odvětví je podinvestována a přehlížena kvůli tlaku na zelenou politiku. Realita nás však postupně dohání,“ řekl.

I proto Tyleček očekává, že v nadcházejících týdnech bude na pumpách zdražovat především diesel, který by podle něj mohl do dvou týdnů atakovat hranici 40 Kč/l. „Tržní fundamenty tak ukazují na to, že by se ceny benzinu a nafty měly opět vyrovnat, a to přesto, že je jeden litr nafty zatížen takřka o tři koruny nižší spotřební daní,“ dodal.

Zdražování benzinu a nafty se teprve pořádně rozjede

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám