Hlavní obsah

Zdražování benzinu a nafty se teprve pořádně rozjede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražující paliva v srpnu opět táhla vysokou inflaci, jež zůstává na více než čtyřnásobku cíle České národní banky. Ceny pohonných hmot rostou od května a také v nejbližších týdnech bude trend pokračovat. Nejprodávanější Natural 95 brzy pokoří, poprvé od loňského září, hranici průměrné ceny 40 korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dražší benzin a zejména nafta se podílejí na cenách dopravy a zboží, čímž přispívají k růstu inflace. Důvodem je drahá ropa a oslabující koruna.

„Situace na ropném trhu je velice vyhrocená. Od července cena ropy narostla ze sedmdesáti pěti na devadesát dolarů za barel. Je to dáno tím, že se očekává globální ekonomický růst, což s sebou nese vyšší poptávku po ropě,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zatímco skokově vzrostla čínská poptávka po ropě, Saúdská Arábie a Rusko se rozhodly na další tři měsíce omezit těžbu na 1,3 milionu barelů.

Češi dále chudnou, ukazuje nová statistika ČSÚ

Ekonomika

„Navíc v poslední době prudce oslabuje koruna vůči americkému dolaru, když se dostala na úroveň 22,85 Kč za dolar,“ doplnil analytik. Ještě v polovině července se za dolar platilo jen 21,15 Kč.

„Výhled pro další týdny vidím velice negativně. Zatímco v posledních týdnech ceny pohonných hmot rostly o několik haléřů za den, teď začne zdražování zrychlovat. V nejbližších dvou týdnech ceny benzinu i nafty porostou až o osmdesát haléřů a u benzinu překročí cena čtyřicet korun za litr,“ prohlásil Křeček.

Aktuálně se podle společnosti CCS prodává Natural 95 v průměru za 39,88 Kč a nafta za 38,30 Kč.

Snižování inflace se výrazně zadrhlo

Ekonomika

Půlku ceny tvoří daně

Na celkové ceně u čerpacích stanic se u benzinu podílí zhruba z poloviny daně, u nafty je to přes 40 procent. Z čeho dalšího se cena pohonných hmot skládá?

„Surovou ropu nakupují rafinerie prostřednictvím dlouhodobých kontraktů. Česko má stále výjimku na dovoz ruské ropy, která se prodává se slevami oproti severomořské ropě Brent. Rafinerie vyrobí pohonné hmoty a prodávají je velkoobchodu. V našem případě Čepro nebo Unipetrol. Za kolik od rafinerií nakupují, je ale tajná informace,“ uvedl Křeček.

Marže rafinerií mohou podle serveru Kurzy.cz při aktuálních cenách pohonných hmot dosahovat kolem 60 haléřů na litru u benzinu a 1,30 Kč u nafty.

Velkoobchodní cena Naturalu 95 k 8. září u Čepro činila 32 korun a nafty 31,09 Kč za litr. „Prémiová nafta s vyššími podíly aditiv stojí o dvacet haléřů na litr více a prémiový benzin o patnáct haléřů. U čerpacích stanic jsou přitom tato prémiová paliva prodávána i s dvou- až tříkorunovým rozdílem oproti těm standardním. Na těchto pohonných hmotách mají pumpaři vyšší marži,“ podotkl ekonom.

Paliva v týdnu dál zdražila, jsou na mnohaměsíčních maximech

Ekonomika

Od velkoobchodu nakupují podle Křečka čerpací stanice s tím, že když odebírají větší objemy, dostanou množstevní slevu, která se pohybuje maximálně na 70 haléřích, obvykle bývá kolem 50 haléřů.

Pumpa však platí náklady za přepravu benzinu z velkoobchodu k čerpací stanici. To stojí okolo 20 haléřů za litr pohonných hmot.

Cena velkoobchodu už je se spotřební daní. Ta činí 12,84 Kč za litr benzinu a 9,95 za litr nafty. Zbytek do konečné ceny tvoří marže čerpací stanice a daň z přidané hodnoty.

„U benzinu tak činí marže s DPH 6,91 haléře. Marže čerpacích stanic je tak minimálně 95 haléřů, u množstevní slevy kolem jedné a půl koruny. U nafty je DPH 6,63 koruny, tudíž marže i se slevou činí kolem jedné koruny,“ dodal Křeček.

Web Kurzy.cz spočítal marži ještě výše, a to na 2,80 koruny u benzinu a 2,68 koruny za litr nafty.

Ropa zdražuje. Saúdská Arábie a Rusko přiškrtí kohoutky na další tři měsíce

Ekonomika

Statisícové rozdíly. Mapa ukazuje skutečné ceny bytů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám