Hlavní obsah

Razie v kancelářích ani hořící telefony Samsung nezlomily. Akcie překonaly rekord z roku 1975

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie jihokorejského Samsungu ve středu překonaly rekord z roku 1975, kdy se začaly obchodovat na burze. Informoval o tom server Bloomberg. Akcie posílily o 4,1 procenta na 1,746 miliónu wonů (zhruba 37 860 korun). Správní rada v úterý oznámila zvýšení dividend a možné rozdělení na dvě společnosti. Trhy na tyto zprávy reagovaly více než pozitivně.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Článek

Od začátku roku zaznamenala hodnota akcií nárůst o 39 procent.

Ne každý si však myslí, že je restrukturalizace společnosti v tuto chvíli dobrý nápad. „V době pokračujících problémů včetně současného politického skandálu se společnost musí dát dohromady,“ řekl Bloombergu analytik HI Investment & Securities Lee Sang Hun.

„Takže to v tuto chvíli není ten nejlepší čas k provádění takových strukturálních reforem,” dodal. Na druhou stranu společnosti vedení tvrdí, že rozhodnutí v tomto směru zatím nepadlo. Zhodnocení návrhů by mělo trvat minimálně půl roku. [celá zpráva]

Kauza prezidentky i hořící telefony

S souvislosti s velkým skandálem prezidentky Pak Kun-hje došlo i k raziím v kancelářích Samsungu. Státní žalobci se domnívají, že Samsung výměnou za prezidentčinu podporu fúze poskytl 2,8 miliónu eur (zhruba 76 miliónů korun) podniku, jehož spoluvlastníky jsou prezidentčina blízká přítelkyně a její dcera. [celá zpráva]

Problémy měl Samsung i kvůli kauze týkající se problémového smartphonu Galaxy Note 7, který byl opakovaně stažen z prodeje kvůli přehřívání baterií a občasnému vzplanutí. Model se měl před Vánoci stát hlavním esem společnosti a konkurovat  iPhonům od Apple.

Průzkum společnosti Ipsos však ukázal, že kauza s hořícími telefony značce výrazněji neuškodila. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám