Hlavní obsah

Samsung koupí amerického výrobce Harman. Lákají ho propojené vozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská společnost Samsung se dohodla na koupi amerického výrobce Harman International Industries, který se soustřeďuje především na komunikační techniku, multimédia a elektroniku využitelnou v oblasti automobilů. Zaplatí za něj zhruba osm miliard dolarů (200 miliard Kč). V pondělí o tom informovali zástupci obou společností.

Foto: repro harman.com

Stránky společnosti Harman

Článek

Samsung v pondělí oznámil, že koupí akcie Harman po 112 dolarech, což je 28 procent nad páteční závěrečnou cenou na burze v New Yorku. Dohodu jednomyslně schválily správní rady obou společností.

Jihokorejskému elektronickému gigantu, který je mimochodem největším světovým výrobcem chytrých telefonů, převzetí umožní zvýšit podíl v automobilovém průmyslu – u tzv. propojených vozů, které spoléhají na připojení k internetu a v kterých zároveň pracují velmi podobné součástky jako v chytrých telefonech a počítačových tabletech. Akvizice je tak pro Samsung logickým krokem.

Harman bude po převzetí působit jako samostatná dceřina firma Samsungu s vlastní centrálou. Americký výrobce má tržby kolem sedmi miliard dolarů, zaměstnává zhruba 29 000 lidí.

Samsung v poslední době uskutečnil několik zahraničních akvizic. V říjnu oznámil převzetí firmy Viv Labs, kterou řídí spolutvůrce hlasového asistenta Siri, používaného v telefonech americké společnosti Apple.

Provozní zisk Samsungu se ve třetím čtvrtletí kvůli problémům se stahováním chytrých telefonů Galaxy Note 7 z trhu meziročně propadl o 30 procent na nejnižší úroveň za dva roky. Odpisy spojené se zmiňovaným smartphonem budou srážet zisk firmy až do prvního čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám