Hlavní obsah

Rada seniorů varuje před riziky nižší valorizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci důchodců přistupují ke změnám ohlášeným ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) relativně smířlivě, ale varují před možnými riziky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„U předčasných důchodů rozumím tomu, že se dočasně nebude valorizovat procentní výměra, protože jde o to, udržet lidi co nejdéle na trhu práce. To ovšem může fungovat za stavu, kdy je trh práce nenasycený, je dostatek pracovních příležitostí a není problém pro lidi, kteří pracovat chtějí, najít nějaké zaměstnání. Otázka je, co se bude dít ve chvíli, až se to změní, protože ekonomická krize dříve nebo později přijde,“ sdělila Právu předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová.

Argumentuje, že když je velká krize, tak si firmy nechávají levnější zaměstnance, což jsou ti mladší, a ty, kteří u nich déle vydrží. „Senioři ani jedno z těchto hledisek nesplňují, i když mohou nabídnout na oplátku třeba loajalitu a pracovní zkušenost,“ podotkla.

Místo mimořádné valorizace dávka k důchodu. Znevýhodní se odchod do předčasné penze

Domácí

Změny v mimořádné valorizaci podle ní reagují na okamžitou neutěšenou situaci, kdy je třeba radikálně zvýšené náklady seniorům kompenzovat. „Navíc zohledňují i to, že se nebudou tolik rozevírat nůžky mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými. To, že to zůstane jen do konce roku a pak přijde řádná valorizace, za nás není nic proti ničemu,“ řekla Desatová.

Důchody sice podle ní neporostou tak rychle, ale také tolik nezatíží sociální systém. „Je ale riziko, které může nastat u nízkých penzí. Může se totiž stát, že valorizace vypočtená v lednu bude nižší než příspěvek, který lidé pobírali uprostřed roku a de facto to opticky způsobí pokles penze,“ upozornila Desatová.

„Ministerstvo slíbilo, že se bude snažit, aby to bylo v co nejmenším počtu případů, ale matematika je neúprosná a zcela tomu zabránit nelze,“ dodala Desatová.

U řádné valorizace se změna hned nepozná

U změny parametru řádné valorizace pak upozornila, že jde již o několikátý případ, kdy se valorizační vzorec neustále přelévá mezi třetinou a polovinou růstu reálných mezd. Co se týká letošního a příštího roku, jde podle ní o zbytečnou změnu, protože reálné mzdy podle prognóz neporostou.

„Potom bude záležet na tom, o kolik poroste. Pokud to bude malým tempem, tak se nestane nic moc dramatického a náhradový poměr mezi starobní penzí a průměrným platem bude klesat pomaleji. Ale klesat bude,“ dodala.

Mimořádná valorizace penzí by mohla být nahrazena dávkou

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám