Hlavní obsah

Provoz Siemens v Trutnově omezila epidemie spalniček. Škody budou až 15 milionů

Novinky, tov

Epidemie spalniček na tři týdny omezila provoz závodu Siemens v Trutnově. Onemocnělo 31 lidí, u více než tří stovek zaměstnanců byla nařízena karanténa. K plnému třísměnnému provozu se podnik vrátil v pondělí. Škody odhaduje na 14–15 milionů korun, informovala v pátek společnost.

Foto: Siemens

Závod Siemens v Trutnově

Článek

Trutnovský závod Siemens má celkem 833 zaměstnanců, spalničkami onemocnělo 31. Poté, co byly u zaměstnanců závodu diagnostikovány spalničky, přerušila firma 2. března provoz. V následujících dnech byl provoz závodu zastaven a na pracoviště se mohli vracet pouze zaměstnanci, u kterých testy prokázaly dostatečné množství protilátek a infekcí nebyli ohroženi. U více než tří stovek zaměstnanců byla nařízena karanténa.

„Od začátku propuknutí spalniček pro nás bylo naprostou prioritou zdraví našich zaměstnanců,“ řekl Eduard Tannhäuser, ředitel trutnovského závodu Siemens.

„Testy na protilátky jsme provedli nejen u těch, kdo byli v bezprostředním kontaktu s infekcí, ale u všech zaměstnanců, kteří v danou chvíli byli pracovně aktivní. Okamžitým zastavením výroby a eliminací kontaktu infekčních osob s ostatními se nám podařilo zabránit propuknutí druhé vlny onemocnění, která se jinak často objeví. Navíc jsme zajistili bezplatné očkování pro všechny zaměstnance na pracovišti ve Vrchlabí,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výskyt spalniček v ČR v roce 2019

Po třech týdnech omezeného provozu se škody odhadují na 14–15 milionů korun. Řada zaměstnanců pracovala přesčas, administrativní pracovníci v karanténě pracovali z domova.

Do karantény tento měsíc muselo i 75 hasičů z Pardubického kraje, spalničky měl jejich instruktor na školení.

Případů spalniček v Česku letos prudce přibývá, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odhadl, že jich letos může být až tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám