Hlavní obsah

Vojtěch odmítl plošné očkování proti spalničkám

Právo, Jan Martinek

Plošné očkování dospělých proti spalničkám ministerstvo zdravotnictví neplánuje, ačkoliv třicátníci jsou v současné době třetí nejvíce nakaženou skupinou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se měli očkovat pouze lidé v rizikových skupinách, kteří nemají proti spalničkám protilátky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

„Je to lepší varianta než plošné očkování, vakcíny přece jen není tolik,“ řekl ve čtvrtek Vojtěch na veřejném slyšení v Senátu o očkování.

„V tuto chvíli plošné očkování, které bychom mohli nařídit pod sankcemi, zavádět nebudeme. Ale rizikové skupiny – zdravotníci, policisté, hasiči – se nechávají testovat na protilátky a podle toho se budou očkovat. U zdravotníků to už probíhá, hasiči a policie teď začínají,“ upřesnil Vojtěch Právu.

Upozornil, že mezi dospělými je dvacet až třicet procent lidí, kteří protilátky na spalničky nemají, ačkoliv drtivá většina dnešních třicátníků až čtyřicátníků byla v dětství dvakrát očkována.

Spalničkami v ČR dosud onemocnělo zhruba 370 lidí, ministr čeká, že v tomto roce Česko překoná hranici tisíce nakažených.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výskyt spalniček v ČR v roce 2019

„Jsme na hranici epidemie, situace není příznivá,“ řekl. Nemocnost je stále nejvyšší u dětské populace, nejvíce ohrožené spalničkami jsou děti do jednoho roku.

Na tábor jen očkované děti

Právě proto Vojtěch odmítl zrušit podmínku očkování při přijetí dítěte do školky či při účasti na školách v přírodě a letních táborech, jak žádali odpůrci očkování.

„Jsme v situaci, kdy proočkovanost klesá. Rozvolňovat podmínky si teď nemůžeme dovolit,“ řekl Vojtěch. Podle něj se ale dá diskutovat o parametrech: podmínka totiž platí jen pro akce, které trvají déle než pět dní, což například podle zástupců spolku Rozalio, který usiluje o dobrovolné očkování, nedává smysl.

Proočkovanost proti spalničkám v ČR je nyní 93 procent, v Praze kolem 86 procent.

Odškodnění pro obětí očkování

Návrhem zákona o odškodnění obětí očkování, který v pondělí schválila vláda, by se měli brzy začít zabývat poslanci. „Je namístě, aby stát přijal odpovědnost za očkování,“ řekl Vojtěch, který doplnil, že v případě újmy, která bude definovaná ve vyhlášce (zmínil například anafylaktický šok či encefalitidu, tedy zánět mozku), nebude muset žadatel o odškodnění prokazovat příčinnou souvislost, pouze časovou.

Lékařka Vilma Marešová ze Společnosti infekčního lékařství však upozornila, že právě zánět mozku může být častou komplikací u spalniček.

„Riziko je zde tisíckrát vyšší, než že ho dostanete z očkování,“ řekla Marešová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám