Hlavní obsah

Problémy huti Liberty Ostrava ohrožují zejména malé firmy, kraj žádá o pomoc stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Menší část ze zhruba tří stovek dodavatelských firem ohrožuje současná situace huti Liberty Ostrava. Po jednání s ministry financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) to v Ostravě řekl moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO). Ten chce, aby stát firmám, které se dostanou kvůli huti do potíží, pomohl.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura jednal v Ostravě ohledně situace v huti Liberty Ostrava už před Vánocemi

Článek

Už před pár týdny oslovilo hejtmanství prostřednictvím krajské agentury MS Pakt všechny dodavatele a společnosti navázané na Liberty Ostrava. Odpověď dostalo zhruba od třetiny firem. „Což je řádově nějakých 300 firem. Je to opravdu vzorek, který vychází v tom duchu, že tam může být do budoucna velký problém,“ řekl Krkoška s tím, že jde o firmy z řady odvětví. „Jsou to různé navazující služby od dopravy přes údržbu, IT a podobně.“

Podle hejtmana hrozí malým firmám zejména spirála sociálních problémů. „Požádal jsem proto oba ministry o to, aby se postavili a udělali něco pro malé společnosti, které s Liberty spolupracují,“ poukázal.

Krkoška předpokládá, že by vzniklo například nějaké místo, kde by se dodavatelům huti předávaly informace hlavně z oblasti daňového poradenství. A také požádal Stanjuru, zda by stát mohl menším firmám pomoci se splátkami na sociálním a jiném pojištění.

Většina ostravských hutníků bude i nadále doma, Liberty obnoví dva menší provozy

Ekonomika

Ministr financí přislíbil, že vláda bude hledat možnosti, jak pomůže firmám navázaným na huť, které se dostanou do potíží, těžké období překlenout. „Hrozí tady samozřejmě druhotná platební neschopnost a na to stát zareagovat může. Individuálně, protože to se nedá řešit plošně, ale bude hledat nástroje, jak těmto firmám pomoci,“ řekl Stanjura.

Ten uvedl, že Liberty Ostrava stále plní závazky vůči státu. To znamená, že huť splácí zhruba 1,5 miliardy, které za ni musel úvěrové pojišťovně EGAP zaplatit stát, stejně jako platí běžné odvody. „Jde o odvody například za mzdy zaměstnanců, a i když nemám úplně aktuální informaci ze zdravotních pojišťoven, tak předpokládám, že to je stejná situace. Takže závazky vůči státnímu či jiným rozpočtům Liberty plní,“ doplnil.

Stanjura: plány huti nejsou věrohodné

Co považuje ministr financí za špatné, je, že vláda dosud nedostala od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace. „Vím, že náš vládní kolega pan ministr průmyslu a obchodu (Jozef Síkela (STAN) velmi intenzivně komunikuje, bohužel písemnou formou, se skutečnými vlastníky, protože ti do České republiky zatím nedorazili a podle informací z ministerstva průmyslu jejich plány na restrukturalizaci Liberty zatím nejsou věrohodné,“ sdělil Stanjura.

Dodal, že situaci v Liberty řeší i na evropské úrovni. „Protože Liberty nemá problém jen v České republice, ale i v některých dalších členských státech, takže jsme kontaktovali komisi a snažíme se to řešit i v rámci spolupráce mezi členskými státy,“ popsal s tím, že EK informovala česká vláda o tom, že Liberty Ostrava vyvedla peníze a neplatí závazky dodavatelům. „Myslím, že přitom existuje docela jednoduché řešení minimálně pro příštích pár měsíců. Kdyby se vrátily půjčky ze skupiny, tak může Liberty poplatit všechny závazky, nejenom vůči státu, kde zatím nedluží, ale zejména vůči svým dodavatelům s důrazem na malé firmy,“ uzavřel ministr.

Huť Liberty Ostrava má problém platit závazky delší dobu. Loni na podzim odstavila z provozu poslední vysokou pec a před Vánocemi z důvodu odpojení od energií, za které neplatila společnosti Tameh Czech, i poslední dvě koksárenské baterie. Tameh skončil kvůli tomu v úpadku a valná většina zaměstnanců z obou firem je od 22. prosince doma, protože Liberty i Tameh zastavily výrobu.

Když ostravská huť nejede, je vzduch čistší. Výskytu smogu to ale nebrání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám