Hlavní obsah

Většina ostravských hutníků bude i nadále doma, Liberty obnoví dva menší provozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ani v úterý se nevrátí valná většina z šesti tisíc zaměstnanců huti Liberty Ostrava zpět do práce. Novinkám to řekl předseda OS KOVO v huti Petr Slanina s tím, že podnik pouze spustí dva provozy, ve kterých pracuje několik stovek lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

„Pokračuje to, že většina zaměstnanců nepůjde nadále kvůli překážkám na straně zaměstnavatele do práce. Nicméně některé provozy se vrací nebo se vrátily, jde o zaměstnance válcovny plechů a zaměstnance důlních výztuží,“ upřesnil Slanina s tím, že doma i nadále zůstane zhruba 5000 hutníků.

„Návrat do zaměstnání se posunuje zase o týden,“ sdělil a dodal, že týden je podle něj zvolený správně. „Kdyby se stalo, že se majitelé domluví, tak by jinak bylo komplikované vrátit zaměstnance zpět,“ poukázal odborář.

Slanina je rád, že alespoň pro pár stovek zaměstnanců Liberty Ostrava se situace vrací do normálu. „Je to pro ně dobrý a zklidňující impulz.“

Huť Liberty Ostrava čelí delší dobu poklesu poptávky a má problémy platit závazky. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec a od 21. prosince jsou v tzv. teplém útlumu i poslední dvě koksárenské baterie. Od stejného data podnik stojí, protože je bez energií. Za jejich dodávky dluží společnosti Tameh Czech zhruba dvě miliardy korun. Tameh kvůli tomu skončil v úpadku a stejně jako huť přerušil provoz. Od Vánoc tak je doma zhruba 6000 hutníků a přes 300 zaměstnanců Tamehu.

Když ostravská huť nejede, je vzduch čistší. Výskytu smogu to ale nebrání

Domácí

Mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková upřesnila, že díky spolupráci se společností Veolia Energie se podařilo obnovit vytápění provozu válcovny plochých výrobků. „Zaměstnanci tohoto provozu se vrátí do práce v úterý 23. ledna. Přidají se tak k zaměstnancům provozu důlních ocelových výztuží, kteří se vrátili do práce už 18. ledna a zaměřují se na výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou, jež naši zákazníci poptávají,“ nastínila.

Mluvčí současně uvedla, že vedení huti vede jednání se strategickými partnery a zákazníky o nákupu polotovarů v podobě bram a sochorů. „Z nichž mohou být na našich provozech vyráběny finální výrobky a ty následně dodány našim zákazníkům,“ doplnila Zajíčková s tím, že dokud však nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze znovu spustit vysokou pec č. 3 a ocelárnu. „Z tohoto důvodu zůstane většina zaměstnanců na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele do 29. ledna doma,“ potvrdila slova předsedy odborů Slaniny.

„Nadále jednáme také se strategickými partnery společnosti Tameh Czech a jejím správcem, kterým jsme nabídli možnost, umožňující opětovné spuštění elektrárny. Jsme přesvědčeni o tom, že již brzy nalezneme řešení,“ informovala mluvčí Liberty Ostrava.

Tamehu nezaplatili nic

Už před časem přislíbila společnost Tameh opětovné spuštění provozu a obnovení dodávek energií do hutě za podmínky, že Liberty zaplatí podstatnou část pohledávek, které vůči firmě má. „Liberty zatím nesplatila nic z dlužné částky, ani půl miliardy, které by měla zaplatit na základě soudního příkazu vydaného Okresním soudem v Ostravě,“ řekl mediální zástupce Tamehu Patrik Schober. Podle něj je navíc huť v jednání s Tamehem velice pasivní. „Takže se nikam neposouvají,“ zhodnotil.

Kvůli krizi v Liberty Ostrava je v ohrožení řada firem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám