Hlavní obsah

Příspěvky státu u spoření na penzi se změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová v pátek Právu potvrdila, že od ledna se má změnit výše státních příspěvků na důchodové spoření. Změna výše příspěvků zasáhne i stávající smlouvy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo navrhuje zvýšení dolní hranice úložky, od které se poskytuje státní příspěvek, ze současných 300 na 500 korun a zároveň zvýšení horní hranice úložky, nad kterou státní příspěvek již dále neroste, z tisícikoruny na 1700 korun,“ sdělila Krušinová.

Nyní je příspěvek 90 Kč za minimální vklad 300 korun. Nově by se vyplácela podpora až za vklad 500 Kč, a to sto korun. Státní příspěvek pak má lineárně růst a činit 20 procent výše měsíčního vkladu až do úložky 1700 Kč. Potom by už nerostl.

Týká se všech smluv

Lidem, kteří si budou spořit v penzijním fondu 1700 Kč a více, tak stát přispěje 340 Kč. Nynější maximální podpora 230 Kč je při měsíční úložce ve výši alespoň tisíc korun.

Změna výše příspěvků se bude týkat všech smluv důchodového spoření, tedy i těch stávajících. „V současné době ministerstvo neplánuje vyplácení státních příspěvků podmínit rentou. Je možné je využít i při jednorázové výplatě,“ řekla Právu k dalšímu, dříve zvažovanému kroku Krušinová.

Dodala, že návrhem se už zabývá Legislativní rada vlády. Ministři ho pak mají schvalovat na počátku června.

Spoření na důchod se změní od ledna

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám