Hlavní obsah

Předlužený čínský developer Evergrande požádal v USA o ochranu před věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Největší čínský developer Evergrande, který je už několik let v problémech kvůli obřímu zadlužení ve výši 300 miliard dolarů, požádal ve čtvrtek u newyorského soudu o ochranu svých amerických aktiv před věřiteli podle kapitoly 15 zákona o bankrotu. Ochrana má umožnit restrukturalizaci.

Foto: Aly Song, Reuters

Sídlo Evergrande v Šen-čenu

Článek

Zmíněná kapitola se týká ochrany zahraničních investic v USA a může se využívat, pokud provádí zahraniční společnost restrukturalizaci. Věřitelům nabízí Evergrande možnost výměny stávajících dluhopisů a za nové a za akcie vydané jejími dceřinými společnostmi Evergrande Property Services a Evergrande New Energy Vehicle Group.

O ochranu požádaly v New Yorku i společnosti Tianji Holding a Scenery Journey, které patří do holdingu Evergrande, uvedl list The Guardian

O restrukturalizaci firma usiluje od roku 2021, kdy se ukázalo, že její zadlužení činilo 300 miliard dolarů. Společnost nebyla schopna dokončovat rozpracované budovy a vyplácela výnosy z dluhopisů se zpožděním. Přestože jí pomohl stát, zřejmě ji zachránil před úpadkem, stále se potácí v problémech.

Čína je v ekonomických potížích, je to tikající časovaná bomba, varoval Biden

Amerika

Evergrande oznámila, že za roky 2021 a 2022 činila její ztráta 81 miliard dolarů.

Čínské stavebnictví je dlouhodobě v potížích, i dalším velkým developerům se kvůli nedostatkům prostředků nedaří dokončit rozpracované projekty, což vede k protestům. Souvisí to se stavebním boomem, který vedl k realitní bublině, kdy se zálohy od nových zákazníků používaly na dokončení starších projektů.

„Klíčem k řešení je dokončit nehotové projekty, protože to umožní udržet alespoň některé kapitálové toky,“ uvedl pro BBC Steven Cochrane ze společnosti Moody's Analytics.

Čína v potížích

Ve strachu z prasknutí realitní bubliny Čína zavedla tvrdé regulace omezující zadlužení a možnost investovat, což však jen prohloubilo potíže developerů, kteří naráz neměli kde získávat peníze a aby měli dostatek likvidity, museli prodávat projekty.

Potíže mají i další čínští developeři, County Garden oznámil, že ztráta za prvního půl roku by mohla činit 7,6 miliardy dolarů.

Čína navíc současně propadla do deflace, kdy klesly spotřebitelské ceny. Poklesl i export a import kvůli slabší globální poptávce, neboť se světová ekonomika zotavuje pomaleji, než se čekalo.

Čínský export poklesl v červenci meziročně o 14,5 procenta, dovoz o 12,4 procenta. To indikuje, že problémy čínské ekonomiky jsou hlubší, což naznačila i vysoká nezaměstnanost mezi mladými. Její čísla už ČLR přestala zveřejňovat. Problémy stavebního sektoru by mohly problémy čínského hospodářství ještě prohloubit.

Čínská centrální banka už neočekávaně snížila úrokové sazby podruhé za tři měsíce. Zvětšila tak dostupnost půjček, aby oživila hospodářství.

Čínská realitní firma Evergrande plánuje restrukturalizaci dluhu v zahraničí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám