Hlavní obsah

Čínská realitní firma Evergrande plánuje restrukturalizaci dluhu v zahraničí

Krizí zasažená čínská realitní firma Evergrande plánuje restrukturalizaci dluhu za 20 miliard dolarů (434 miliard Kč), který má mimo pevninskou Čínu. Chce se tak pokusit o obnovení provozu. Podle serveru BBC by tento postup mohl posloužit jako vzor pro další developery, kteří se v Číně potýkají s problémy.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Středisko Evergrande v Hongkongu

Článek

Evergrande má závazky přesahující 300 miliard dolarů (7,1 bilionu Kč) a na konci roku 2021 se dostala do problémů při splácení dluhů. Krize kolem Evergrande citelně zasáhla finanční trhy, které se obávaly, aby se potíže nerozšířily na celý realitní sektor.

„Navrhovaná restrukturalizace je v souladu s mezinárodními restrukturalizačními normami a osvědčenými postupy,“ uvedla Evergrande ve středeční zprávě pro hongkongskou burzu.

Dodala, že „vynaloží veškeré úsilí, aby obnovila zdravý ekosystém kapitálu a podnikání, napravila svou kapitálovou strukturu a stabilizovala své obchodní aktivity“.

Podle návrhu věřitelé vymění dluhopisy Evergrande za nové dluhopisy a investice spojené s akciemi, za kterými stojí firma a její dvě dceřiné společnosti obchodované v Hongkongu.

Začátkem tohoto týdne Evergrande uvedla, že klíčová skupina držitelů dluhopisů mimo pevninskou Čínu s návrhem souhlasila. Do konce tohoto měsíce plánuje požádat o souhlas další držitele dluhopisů před restrukturalizací plánovanou na 1. října.

Společnost Evergrande bývala v Číně nejvýznamnějším developerem. Na čínský trh s nemovitostmi ale už delší dobu nepříznivě doléhají potíže kvůli zpomalení hospodářského růstu.

Realitní sektor představuje zhruba třetinu ekonomického výkonu čínské ekonomiky, která je druhá největší na světě.

Číňané se bouří. Odmítají splácet hypotéky za nepostavené byty

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám