Hlavní obsah

Čína je v ekonomických potížích, je to tikající časovaná bomba, varoval Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden varoval před vývojem v Číně, kde se zbrzdil hospodářský růst, panuje deflace a je vysoká nezaměstnanost mezi mladými. V Utahu Čínu označil z mnoha důvodů „tikající časovanou bombu“, které je nebezpečná, protože režim je nedemokratický.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden v Bílém domě po návratu z Utahu

Článek

Biden zmínil vysokou nezaměstnanost a stárnoucí populaci: „Čína je v potížích, má problémy. To není dobré, protože když mají problémy špatní zlí lidé, dělají špatné věci.“

Americký prezident dodal, že nechce Číně ublížit a přeje si s ní rozumné vztahy.

Je to letos už podruhé, co Biden tvrdě zkritizoval Čínu, v červnu označil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za diktátora. Podle Pekingu šlo o politickou provokaci. Biden to navíc řekl jen krátce poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinkem navštívil Čínu ve snaze zlepšit vztahy s ČLR, které jsou podle jen nejhorší od roku 1979, kdy USA uznaly ČLR. Vyvolávalo to dojem dichotomie v americké politice.

Americký prezident Joe Biden už ve středu podepsal dekret, který blokuje nové americké investice v Číně do citlivých technologií, jako jsou pokročilé čipy a další polovodiče, kvantové počítače a oblast umělé inteligence. Důvodem podle něj je, aby se Čína nedostala k pokročilým technologiím, které by mohly využívat její zpravodajské služby nebo armáda. Čína si vyhradila právo na to odpovědět.

Čína v potížích

Čína má značné ekonomické problémy. Od července je v deflaci, což může podle listu The Guardian naznačovat, že vstupuje do období, kdy bude její hospodářský růst malý a ceny i platy budou stagnovat, zatímco jinde ve světě panuje inflace.

Deflace se v zemi poprvé objevila od počátku roku 2021, kdy však ceny klesly v důsledku pandemie covidu-19.

Index spotřebitelských cen, který je klíčovým indikátorem pro inflaci, v červenci klesl o 0,3 procenta, uvedl čínský Národní statistický úřad. V červnu byl na nule. Někteří analytici očekávají, že meziročně poklesne o 0,4 procenta.

Deflace

Deflace je opakem inflace a označuje pokles cenové hladiny. Většina ekonomů považuje deflaci za nebezpečnější pro vývoj ekonomiky než mírně rostoucí ceny.

Spotřebitelé z ní sice na první pohled těží, protože mohou platit méně za zboží a služby, deflace však obvykle také vytváří tlak na zisky firem, což s sebou nese riziko snižování mezd a propouštění.

Klesají také investice, protože je výhodnější peníze držet, než je utrácet. To vede k poklesu ekonomiky.

Deflace také navyšuje státní dluh.

ČTK, Novinky

Podle analytiků zveřejněná data jasně ukazují, že čínská ekonomika slábne, což by mohlo znepokojit evropské ekonomiky a firmy, pro které je Čína klíčový obchodní partner.

Kvůli vysoké nezaměstnanosti mladých se je režim snaží posílat na práci na venkov.

Čínský export v červenci klesl o 14,5 procenta

Ekonomika

Čínu sužuje nezaměstnanost mladých, chce je poslat na venkov

Svět

.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám