Hlavní obsah

Přebytek mléka? Češi ho začnou vyvážet do Číny

Novinky, Barbora Zpěváčková (Peking)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Čínské lidové republice se začne prodávat české mléko. Firma Madeta podepsala v Pekingu smlouvu o spolupráci s čínskou společností Ershang, která je v zemi čtvrtou největší potravinářskou firmou. V pátek se také definitivně domluvila investice čínské soukromé firmy z provincie Che-pej do lázeňského projektu Pasohlávky v Jihomoravském kraji. Investor by měl na výstavbu dát zhruba dvě miliardy korun.

Foto: Greg Baker, ČTK/AP

Český premiér Bohuslav Sobotka se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem

Článek

Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na pětidenní návštěvě Číny. „Dlouho jsme opomíjeli čínský trh s potravinami. Z hlediska potravin jsme sem dlouhé roky nedodávali vůbec nic, protože chyběly certifikace. Dnes byla podepsána dohoda speciálně s Madetou,“ uvedl předseda vlády.

Česká společnost, která své produkty vyváží například do Libanonu, Spojených arabských emirátů či Ruska, podepsala dohodu s koncernem Ershang. Ten je čtvrtou největší potravinářskou firmou v Číně. Zaměřuje se především na Peking a okolí metropole. Ershang do nynějška neprodával žádné české produkty.

Mléko za 100 miliónů

Madeta by měla do Číny dovážet trvanlivé a sušené mléko za 100 miliónů korun ročně. „V Česku a Evropě máme problém s velkými přebytky mléka a vepřového masa. Myslím, že pro české potravináře je tohle velmi zajímavá cesta,“ konstatoval Sobotka.

Nyní bude podle něj záležet na českých firmách, jak toho využijí. Sobotka podotkl, že české výrobky a potraviny mají v Číně pečeť kvality. Do budoucna by chtěl, aby se do nabídky Ershangu dostala i jihomoravská vína.

Premiér Bohuslav Sobotka na setkání 16 evropských a Číny v Tcheng-šenu

Investice v Pasohlávkách

Během pátku se také definitivně domluvilo, že soukromá firma z provincie Che-pej investuje téměř dvě miliardy korun do výstavby lázeňského centra v Pasohlávkách na Břeclavsku. Mají tam vyrůst lázně s nabídkou tradiční čínské medicíny, léčebné ústavy a wellness hotely.

„Je to společný projekt čínské společnosti a Jihomoravského kraje, který vlastní potřebné pozemky. Lázeňské rekreační zařízení by mohli využívat čeští občané a potenciálně i čínští turisté. Bude to šance získat více čínských turistů pro jižní Moravu,“ míní Sobotka, který sám pochází z Telnice nedaleko Brna.

Uznání Číny jako tržní ekonomiky

Premiér se v pátek odpoledne ve Velkém sále lidu také setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Tématem hovoru bylo mimo jiné uznání Číny jako tržní ekonomiky. Peking chce, aby Evropská unie zemi statut přiznala.

Podle Sobotky bude nyní toto téma nejcitlivější otázkou. „Budeme postupovat společně s ostatními evropskými zeměmi,“ prohlásil premiér.

Doplnil, že požádal čínského předsedu vlády, aby českému ministerstvu průmyslu a obchodu poskytl informace o tom, jak se vyvíjí čínské ocelářské kapacity. „Čísla potřebujeme mít na stole. Je třeba vést diskusi, jaké typy čínských dovozů Evropskou unii ohrožují,“ komentoval Sobotka.

Evropská komise musí o statutu rozhodnout do letošního prosince. Pokud Čínu jako tržní ekonomiku uzná, omezí to pravomoci EU v udělování cel na příliš levný dovoz z nejlidnatější země světa.

Setkání 16 evropských zemí a Číny v Praze

Sobotka pozval čínského premiéra do Prahy, ten pozvání přijal. „Mluvili jsme o velkých bilaterálních projektech, Čína má zájem spolupracovat v oblasti jaderné energetiky,“ řekl premiér.

Plánuje, že v příštím roce by mohla ČR zorganizovat setkání 16+1 na úrovni předsedů vlád. Platforma 16+1 sdružuje státy střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. V pátek se v Tcheng-šenu konalo setkání těchto zemí a veletrh. Představily se na něm některé české kraje a firmy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám