Hlavní obsah

Povánoční výprodeje vyvolaly nákupní horečku

Právo, Martin Procházka, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé od konce minulého týdne berou většinu obchodů útokem. Plná parkoviště a nakupující tlačící se nejen ve frontách na košíky, ale i u regálů se zbožím, to byl obrázek ve většině prodejen. Nákupní horečku těsně po Vánocích vyvolalo prudké snížení cen některého zboží.

Foto: Michaela Mitáčková

Výstava Svatopluka Slovenčíka v přízemí budovy 14.

Článek

Obchodníci totiž ve snaze nejen vyprodat zásoby po Vánocích, ale i zabránit obvyklému propadu tržeb, ke kterému obvykle po svátcích dochází, snížili ceny až o 70 procent.

Největší slevy poskytují prodejci na sezónní zboží. Jen za třetinu původní ceny se dnes prodává například sportovní oblečení, obuv a také elektronika.

"Očekávala jsem, že ceny půjdou po svátcích dolů, ale tak razantní zlevnění mě překvapilo. Ještě že jsem s nákupem televizoru počkala. Ušetřila jsem skoro dva tisíce korun," svěřila se Právu na parkovišti před hypermarketem šťastná majitelka nového televizoru paní Jarka z Prahy.

"Myslím, že pondělní tržby budou díky slevám téměř stejné jako předvánoční. Lidé nakupovali, jako by Ježíšek měl teprve přijít," řekla Právu pokladní v prodejně čakovického Globusu.

Letos slevy dříve

Mnohé obchody přitom tak přišly se slevami dříve než v minulých letech. Ti, kteří by s nákupem vánočních dárků počkali, mohli nyní ušetřit až několik tisíc korun. "Už 26. prosince jsme zlevnili zimní sportovní oblečení a sportovní potřeby, a to v rozmezí 50 až 70 procent.," řekla Právu mluvčí řetězce Tesco Eva Williams.

"V obchodech Hypernova začal od soboty výprodej textilního a spotřebního zboží a bytového textilu. Slevy budou až šedesátiprocentní," uvedla tisková mluvčí společnosti Ahold Czech Republic Kateřina Černá.

"Ihned po Vánocích začínají obrovské slevy textilu," řekl jednatel obchodního řetězce Globus Petr Vyhnálek. "Zlevní všechno, co souvisí s Vánocemi, jako například dekorace, potom i některé hračky a elektronika," dodal.

Se zvýhodněnými cenami textilu v lednu tradičně počítají i mnohé specializované prodejny. "Zimní výprodej u nás začne 2. ledna," řekl ředitel sítě módních obchodů C v ČR Aleš Drábek s tím, že slevy by měly být až padesátiprocentní.

Výprodej i v hobbymarketech

Výraznější pokles proti původní ceně by mělo zaznamenat i některé spotřební zboží v supermarketech. "Nový rok začneme s nabídkou zboží pod označením nejlevnější"," uvedl tiskový mluvčí společnosti Delvita Petr Uchytil s tím, že nízká cena by se měla týkat asi stovky položek, převážně sortimentu denní potřeby.

Novoroční výprodej zboží chystají také mnohé hobbymarkety a velkoprodejny nabízející sortiment pro dům a zahradu. "Od konce prosince do konce února bude na všech prodejnách Baumax probíhat velký zimní výprodej, týkající se zejména sezónního zboží, například osvětlení, kamen a topných zařízení," uvedla marketingová vedoucí firmy pro Českou republiku Jana Čižmárová.

Prodejny nabídnou podle ní také tzv. krabicový výprodej, ve kterém mohou spotřebitelé za jednotnou cenu nakupovat různé druhy zboží, už před touto akcí výrazně zlevněné.

Výhodnější bude i elektronika

Ke slovu by měla přijít i elektronika. Podle generálního ředitele společnosti Datart Pavla Slámy je leden čas, kdy se na nákupy vydává významná skupina zákazníků, kteří chtějí využít období slev. "Ale to není o tom, že bychom se chtěli jenom zbavit starých modelů. Zákazníkům nabídneme i úplné novinky," řekl. Dodal, že návštěvníci budou moci pořídit vybrané výrobky až o 50 procent levněji. Tato nabídka bude podle něj zajímavá hlavně v prvních dvou lednových týdnech.

Podle generálního ředitele společnosti Electroworld Jiřího Řízka nabízejí firemní prodejny určité slevy každý týden, a proto žádné speciální povánoční nebo novoroční akce zatím nepřipravují.

Ušetřit se dá i v zahraničí

Nákupy některých vánočních dárků na poslední chvíli vyjdou letos v Rakousku levněji. Na rozdíl od minulosti totiž obchodníci odstartovali výprodeje zboží již před Štědrým dnem, a nikoli až v lednu.

Obchodní sítě s oblečením, sportovním zbožím, ale i s nábytkem připravily zvláštní nabídky a slevy ve výši několika desítek procent. Výprodeje se však zatím rozbíhají a nedosáhly tradičního rozměru. Zimní výprodej se slevami do 50 procent například u lyží odstartovala síť Hervis. Obchod s oblečením H před Vánocemi připravil vybrané zboží za polovinu původní ceny a snížení cen ohlásil i prodejce nábytku Ikea. Slevy nabízejí také další obchodníci textilií a různého zboží.

Povánoční slevy se týkají především textilu, obuvi a spotřební elektroniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám