Hlavní obsah

Postavte si to v Praze! Obyvatelé Dolní Lutyně dali při debatě ostře najevo, že gigafactory nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Lutyně

My vám nevěříme! Je to podvod! I takové názory slyšeli zástupci státu a Moravskoslezského kraje na první debatě s obyvateli Dolní Lutyně na Karvinsku kvůli možné stavbě gigafactory.

Beseda kvůli gigafactoryVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Ani více než dvouhodinová diskuze, při které zhruba 200 lidí vyslechlo argumenty, proč by měl strategický podnikatelský park mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice poblíž česko-polské hranice být, ale změnu myšlení obyvatel nepřinesla.

„Jsou to kecy v kleci,“ povzdychl si jeden z obyvatel obce. „Postavte si to v Praze! My to tu nechceme,“ zaznělo od další ženy směrem k zástupcům ministerstva průmyslu a obchodu, Czechinvestu a hejtmanství. „Vy tady zlikvidujete kus zemědělské půdy, 280 hektarů, to je přece úplné zvěrstvo proti přírodě. Zlikvidujete lesíky, kde žije zvěř. To potom ty čápy a srny pošlete na těch pár stromků, co tam vysadíte?“ ptala se zase o kus dál sedící žena. Upozornila, že místní trápí hlavně voda z podzemí, ne z řeky Olše. „Při každém přívalovém dešti máme plné sklepy vody a to můžete postavit x protipovodňových hrází, ty jsou nám k ničemu,“ dodala s tím, že když fabriku postaví, na co se budou od svých domů dívat: „Uvidíme železobetonové konstrukce na území 280 hektarů. Je to jako fér?“

Přípravu území o maximální rozloze 280 hektarů pro příchod strategického zahraničního investora schválila nedávno vláda. Pozemky, které patří zejména státu, jsou určeny pro stavbu gigafactory, obří továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by šlo o investici v objemu stovek miliard korun, která vytvoří tisíce pracovních míst. Kdo by byl investorem, zatím stát tají, údajně by se mohlo jednat o jihokorejský Samsung.

Dvě třetiny tamních obyvatel souhlasí s gigafactory na Karvinsku

Domácí

Informace o vzniku strategického podnikatelského parku mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice poblíž česko-polské hranice ale vzbudily vášně u obyvatel Dolní Lutyně i celého Karvinska. V obci vznikla proti gigafactory petice, kterou už podepsalo přes 3 tisíce lidí, chystá se referendum a kvůli záchraně přírody vznikl i spolek Zachovejme Poolší.

Investor je tajný

Lidé kladli hodně otázek, zajímali se mimo jiné i o investora. Kdo to je, co bude dělat, kdo bude v závodě pracovat. Na většinu dotazů však obdrželi spíše obecné odpovědi. „Jméno investora nemůžeme prozradit pod vysokou pokutou,“ upozornil Václav Palička z krajské organizace Moravskoslezský investiční development.

Podle Petra Očka z ministerstva průmyslu a obchodu byli investorovi nabízeny brownfieldy i jiné plochy nejen v kraji. Jenže mu nevyhovovaly z hlediska požadovaných parametrů. „Ta investice by se tam nevešla. Dolní Lutyně naopak může být vhodným místem, byla nabídnuta, aby Česko zůstalo v užším výběru,“ vysvětlil.

Výroba už za čtyři roky

Zástupce Czechinvestu David Petr k aktuální situaci ohledně parku uvedl, že momentálně jsou zadávány biologické a ekologické průzkumy, vypracovává se matematický model záplavového území a protipovodňová opatření či změna územně plánovací dokumentace. „Vše se během měsíců spojí do studie proveditelnosti, která vyhodnotí možnosti a varianty z hlediska času, nákladů a proveditelnosti,“ popsal lidem. Ujistil je, že do studie budou zapracovány i jejich požadavky.

Umístění gigafactory na Karvinsku starosty šokovalo

Domácí

Petr sdělil, že investor tlačí na to, aby mohl zahájit výrobu v roce 2028. Do konce letošního roku by proto měly být hotovy a vyhodnoceny všechny průzkumy. „Když všechno půjde dobře, na přelomu let 2025 2026 by mohly být zahájeny hrubé terénní úpravy,“ naznačil a dodal, že stavba parku by proběhla ve dvou etapách.

Jedním z obyvatel, který hovořil, byl i Martin Bohoněk, spoluzakládající člen spolku Zachovejme Poolší. „My určitě budeme chtít, co tady zaznělo, prověřit, nechat si na to zpracovat analýzy a budeme se vám snažit přinést pravdivou informaci, jak to s gigafactory tady je,“ řekl Bohoněk, který sklidil, stejně jako většina diskutujících obyvatel, potlesk plného sálu dolnolutyňského kulturního domu.

V závěru debaty vystoupil i odborník z Ostravské univerzity, kterého si vyžádali obyvatelé obce, aby řekl, jak je to s ohroženými druhy. „Zajímalo by mě, zda investor ví, že chce stavět v nivě řeky, v těsné blízkosti dvou přírodních lokalit, v blízkosti evropsky významných lokalit. Je to v pořádku, nebo je nám je to jedno?“ ptal se biolog, který poukázal na skutečnost, že v místě třeba žije kuňka žlutobřichá, kterou chrání Evropská komise. „A my máme povinnost ji v tom území zachránit,“ připomněl.

Když chtěl moderátor po 150 minutách debatu ukončit, lidé se nechtěli nechat odbýt, chtěli diskutovat dál. „My to vydržíme,“ ozvali se někteří. Nebylo jim to ale nic platné, zástupci státu i kraje jim však slíbili v budoucnu další debaty a setkání.

Anketa

Měla by vyrůst v Dolní Lutyni gigafactory?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11147 čtenářů.

Gigafactory v Dolní Lutyni? Vláda schválila přípravu ploch pro zahraničního investora

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám