Hlavní obsah

Dvě třetiny tamních obyvatel souhlasí s gigafactory na Karvinsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj zveřejnil průzkum, který pro něj a pro rozvojovou agenturu MSID zpracoval letos v únoru analytický ústav STEM. Vyplývá z něj, že dvě třetiny lidí z Ostravska a Karvinska souhlasí se stavbou objektu pro velkého zaměstnavatele na zelené ploše. Průzkum reaguje na plán státu postavit v Dolní Lutyni na Karvinsku gigafactory.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na poli, kde má stát gigafactory, se často pasou srnky

Článek

„Výstavba areálu na zelené ploše má nadpoloviční podporu jak obyvatel Ostravska, tak Karvinska, ovšem obyvatelé okresu Karviná se pro záměr vyjádřili častěji, a to v 72 procentech. Obyvatel Ostravska bylo 60 procent,“ shrnul závěry průzkumu Jaromír Mazák, ředitel analytického ústavu STEM.

Podle průzkumu přibližně polovina obyvatel upřednostňuje příchod velkého zaměstnavatele, který v regionu vytvoří více než tisíc pracovních míst, druhá polovina preferuje podporu malých a středních firem.

Stát podepsal dohodu s ekology kvůli stavbě gigafactory na Karvinsku. Místní se kvůli tomu bouří

Ekonomika

Mazák dodal, že se stavbou nového zaměstnavatele na zelené ploše souhlasí i polovina těch, kteří upřednostňují podporu malých a středních firem. A to za předpokladu, že by nebyla k dispozici plocha typu brownfield.

Průzkum kvůli přípravě gigafactory

„Moravskoslezský kraj spolu s rozvojovou agenturou MSID názory veřejnosti zjišťoval také kvůli aktuálně diskutovanému záměru strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni,“ upozornila krajská mluvčí Nikola Birklenová.

První náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS) připomněl, že se kraj vyrovnává s útlumem těžkého průmyslu, proto je důležité hledat nové možnosti pro další rozvoj regionu.

„Názor veřejnosti nám není lhostejný. I proto jsme zjišťovali, jak lidé vnímají výstavbu na zelené ploše,“ řekl předseda představenstva MSID Václav Palička.

„Byť vedení Moravskoslezského kraje i stát jednoznačně preferují využití brownfieldů, nyní jsme v situaci, kdy takovou plochu v regionu ani v jiné části Česka nemáme. Musíme se proto rozhodnout, zda investorovi umožníme stavět v Dolní Lutyni, nebo o investici přijdeme,“ dodal.

V Praze se zbláznili. Lidé z Věřňovic se bouří proti gigafactory

Domácí

„Obavy místních lidí jsou pochopitelné, protože případná realizace tohoto záměru přinese řadu změn,“ uvedl Unucka.

„Naším cílem je možné negativní vlivy vyvolané výstavbou a provozem podnikatelského parku na místní občany minimalizovat a zároveň podniknout kroky, které podpoří rozvoj těchto obcí. Konečnou podobu opatření stanovíme ve spolupráci s obcemi, aby co nejlé­pe reflektovala jejich potřeby a přání,“ doplnil Unucka.

Všechny informace o projektu budou podle kraje zveřejňovány na webových stránkách parklutyně.cz, které budou spuštěny v nejbližších dnech.

Občané Dolní Lutyně také obdrží informační leták do schránek. Vedení Moravskoslezského kraje dále počítá s uspořádáním veřejných debat s občany obcí, kterých se výstavba strategického podnikatelského parku týká.

Chystá se referendum

Obyvatelé Dolní Lutyně však již proti průmyslovému parku spustili petici a domlouvají se s obcí na vyhlášení referenda proti vzniku gigafactory pod jejich okny, na polích, v sousedství chráněné ptačí rezervace.

Upozorňují i na to, že jde o záplavovou oblast. Vadí jim i to, že dosud jim stát ani kraj neřekly, který zahraniční investor u nich chce stavět a jaké zaměstnance bude potřebovat.

Stát argumentuje tím, že s investorem podepsal dohodu o mlčenlivosti, která by v případě porušení mohla republiku stát tuto obří investici.

Radnice aktivity svých občanů podporuje. Zastupitelstvo bude vyhlášení referenda schvalovat 17. dubna. „Mělo by se konat v termínu evropských voleb, tedy od 6. do 9. června,“ uvedl dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN).

Všechny zúčastněné strany zatím jméno investora tají, mezi obyvateli Dolní Lutyně se ale hovoří o tom, že u nich chce gigafactory asi stavět jihokorejská firma Samsung. Samotná společnost však na dotaz redakce odpověděla vyhýbavě.

„Vedení Samsungu nemůže informaci o gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku potvrdit,“ odpověděla Leona Danková, mediální zástupkyně Samsungu pro Česko.

Umístění gigafactory na Karvinsku starosty šokovalo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám