Hlavní obsah

Gigafactory v Dolní Lutyni? Vláda schválila přípravu ploch pro zahraničního investora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila přípravu plochu v Dolní Lutyni v Moravskoslezském kraji pro příchod strategického zahraničního investora, jehož jméno prý zatím není možné sdělit. Projekt by měl přinést nová pracovní místa, přispět k energetické bezpečnosti a zvýšit konkurenceschopnost Česka, řekl ve středu po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Článek

„Česká republika trpí zásadním nedostatkem ploch pro strategické investice a hrozí nám kvůli tomu, že promeškáme příležitosti. Proto jsme založili Státní investiční a rozvojovou společnost, která má rozvoj vhodných ploch na starosti. A dnes vláda schválila záměr připravit vhodnou plochu u obce Dolní Lutyně na Karvinsku,“ sdělil po středečním jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Česko podle ministra totiž jedná s významným zahraničním investorem, který danou lokalitu považuje za vhodnou pro svůj projekt. Jména však Síkela nesdělil. „Já bych se o ty informace rád podělil, ale tím bych ohrozil celý ten projekt,“ vysvětlil a dodal, že jde o „významnou mezinárodní společnost z demokratické země, se kterou máme dlouhodobě velmi dobré vztahy“.

Podle serveru iRozhlas.cz má mít Česko novou nabídku na výstavbu takzvané gigafactory, tedy továrny na výrobu baterií do elektroaut.

Stát nás vyšachoval, stěžují si starostové z Pošumaví kvůli úložišti radioaktivního odpadu

Domácí

Investice by v případě realizace byla podle Síkely v objemu stovek miliard korun a mohla by vytvořit tisíce pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že projekt by mohl znamenat velkou příležitost nejen pro Karvinsko a pro Moravskoslezský kraj, ale pro celé Česko. Podle něj je velká šance, že se podaří investici do Česka přivést, pokud příprava bude postupovat rychle a podaří se udržet diskrétnost. Za výhodu označil, že projekt má podporu kraje i místních obcí.

„Aby příprava projektu probíhala co nejvíce hladce, tak už probíhá komunikace s obcemi,“ přiblížil Síkela. Připravují se podle něj také opatření, aby byla zachována ochrana místních důležitých přírodních oblastí. Projektem se bude ve čtvrtek zabývat i krajské zastupitelstvo Moravskoslezského kraje.

Území se nachází mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, sousedí s ním také město Bohumín. Je v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. V minulosti se tento prostor zvažoval pro automobilku Hyundai, která nakonec svou továrnu vybudovala v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Pavel: Gigafactory v Líních je uzavřenou záležitostí. Místní si oddechnou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám