Hlavní obsah

Posilování koruny může zpomalit hospodářský růst, tvrdí experti

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká koruna razantně a dlouhodobě posiluje v nejméně vhodnou dobu pro ekonomiku. Posilování koruny proto začíná ekonomům dělat vrásky. Jestliže loni v březnu se prodávalo euro za 28,50, minulý týden bylo možné euro koupit dokonce pod 25 korunami.

Článek

Pokud bude koruna v posilování dál pokračovat, česká ekonomika zareaguje přirozeným způsobem. Dojde ke zpomalení hospodářského růstu, část firem přestane být konkurenceschopná. V praxi to již několik firem poznalo na své kůži, říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Posilování koruny může zpomalit hospodářský růst a posílit šoky, které nyní česká ekonomika zažívá – například inflace se v lednu dostala na desetileté maximum, potvrzuje i viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Podle ekonomů musí české hospodářství reagovat na řadu problémů. Finanční trhy jsou nervózní, jejich reakce jsou nevyzpytatelné, nelze vyloučit pokusy spekulantů na pohybu kurzu koruny vydělat. Země se potýká s inflací, která vystoupila na desetileté maximum. Podílejí se na něm růst cen potravin, rostoucí ceny surovin, ale i dopady reformy veřejných financí.

Ceny komodit na světových trzích se prudce mění. Svůj vliv může mít i to, že česká ekonomika je koncentrovanější než jiná hospodářství – to se týká například velmi silného zastoupení automobilového průmyslu a navazujících výrob s ním spojených. Růst inflace může vyvolat tlaky na růst mezd.

Požadavky odborů na kompenzace mezd jsou podle prezidenta Drábka legitimní. Současně je třeba vzít v potaz, že růst mezd může firmy, kterým posilující koruna razantně snížila možnosti uplatnění na trhu, přivést ke krachu.

Intervence nepomůže

Intervence, které Česká národní banka použila v boji se silnou korunou v roce 2002, se ukázaly jako problematický nástroj. V současné době mají jen krátkodobý vliv na posilující kurz koruny, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Podle dalších ekonomů vynaložené miliardy na krátkodobé oslabení se míjí účinkem, protože zmírní jedno či dvoudenní pohyb koruny, ale nezabrání dlouhodobému trendu posilování. Navíc vynaložené prostředky často zvýší ztráty ČNB.

„Náš finanční trh je hodně integrovaný do světového a evropského systému a intervencemi se dá něčeho dosáhnout opravdu jen krátkodobě,“ potvrdil Niedermayer. Objektivní důvod posilování koruny není možné přitom jednoznačně označit, říká. Mezi příčiny může patřit jak nervozita, která panuje na finančních trzích, tak dlouhodobý růst a stabilita české ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám