Hlavní obsah

Počítačová kriminalita stojí svět devět biliónů ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počítačová kriminalita stojí světovou ekonomiku zhruba 445 miliard dolarů ročně (asi devět biliónů korun) a škodí zejména firmám v důsledku narušování jejich duševního vlastnictví. Podle studie washingtonského Střediska pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) poškozuje kybernetická zločinnost obchod, inovace a konkurenceschopnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Odhad škod napáchaných počítačovou kriminalitou se ve studii sponzorované výrobcem bezpečnostního softwaru McAfee pohybuje od 375 miliard po 575 miliard dolarů. Pro srovnání je to hodnota přesahující roční výkon polské ekonomiky. Z toho jednotlivcům působí hackeři ročně ztráty asi 160 miliard dolarů.

„Počítačová kriminalita je daní za inovace a zpomaluje tempo globálních inovací tím, že snižuje jejich návratnost pro vynálezce a investory,“ uvedl ke zprávě Jim Lewis z CSIS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pro vyspělé země má závažné dopady na zaměstnanost,“ dodal podle agentury Reuters Lewis.

Hackeři ukradli osobní data desítkám miliónů osob

Největší ztráty z počítačové kriminality nesou největší světové ekonomiky. Spojeným státům, Číně, Japonsku a Německu ubírá kyberzločin ročně celkem až 200 miliard dolarů, odhaduje CSIS.

Ztráty spojené s krádežemi osobních informací, například čísel kreditních karet, CSIS odhaduje až na 150 miliard dolarů za rok. Hackeři ukradli osobní informace už zhruba 40 miliónům Američanů a významné narušení osobních údajů postihlo 54 miliónů lidí v Turecku, 16 miliónů v Německu a více než 20 miliónů lidí v Číně.

Reklama

Související články

Experti nacvičovali kybernetickou válku

Severoatlantická aliance před časem zorganizovala netradiční cvičení zabývající se hrozbou kybernetické války, kterého se zúčastnilo na 300 jednotlivců a týmů...

Výběr článků

Načítám