Hlavní obsah

Po prezidentovi se v Řecku vzdal svého platu i premiér

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký premiér Lucas Papadimos si vzal příklad z prezidenta Karolose Papuliase a stejně jako on se vzdal svého platu, aby vyjádřil solidaritu se svými těžce zkoušenými spoluobčany a alespoň minimálně pomohl jihoevropské zemi drcené krizí zmírnit dluhovou zátěž. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na vládní zdroje.

Foto: ČTK/AP

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová mluví s řeckým premiérem Lukasem Papadimosem.

Článek

„Bylo to jeho osobní rozhodnutí, ministerský předseda neměl pocit, že by to mělo být veřejně oznámeno,“ sdělil úředník z premiérova okolí, který si nepřál být jmenován.

Papadimos k rozhodnutí vzdát se svého platu dospěl podle deníku Ta Nea ve čtvrtek během summitu EU konaného v Bruselu. „Nevěděli to ani jeho nejbližší spolupracovníci,“ uvedl řecký list.

Výše platu řeckého premiéra není známá, přesto podle seznamu ministerstva financí nejlépe placených státních zaměstnanců by měl brát Papadimos přes 5000 eur měsíčně (přes 125 000 korun).

Řecký prezident Papulias učinil podobný krok před nedávnem a svým rozhodnutím ulehčil státní kase za rok o více než 280 000 eur (přes sedm miliónů korun). Dluh Řecka činí v současné době 350 miliard eur (asi 8,75 biliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám