Hlavní obsah

Plynová válka nekončí, Bělorusko hrozí Gazpromu a Evropě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy mezi Běloruskem a Ruskem ohledně plynu stále nejsou ukončeny. V pátek pohrozil Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, že uzavře tranzitní kohoutky s plynem do EU, jestliže Gazprom neuhradí své dluhy. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv (vlevo) s běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem

Článek

Spory ohledně dluhů se táhnou již dva týdny. Nejprve ruské energetická společnost Gazprom chtěla, aby ji Bělorusko doplatilo svůj dluh. Cena plynu totiž od letošního roku stoupla, země však platila stále loňské ceny.

Gazprom si nakonec peníze vymohl snížením dodávek do Běloruska. Zároveň však firma přiznala, že nemalé peníze dluží za tranzit suroviny přes Bělorusko do Evropské unie. Lukašenko nyní chce, aby firma do 24 hodin zaplatila, jinak že tranzitní kohoutky uzavře.

Podle dřívějších zpráv dlužilo Bělorusko Gazpromu 200 miliónů dolarů. Ruská společnost naopak nezaplatila za tranzit 260 miliónů dolarů.

Ruský plyn se na spotřebě v Evropě podílí zhruba čtvrtinou. Čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko pouští do Běloruska méně plynu

Bělorusko dostává menší dodávky ruského plynu. Kvůli dluhům za odběr suroviny o tom rozhodl ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který nařídil omezení dodávek...

Rusko obnovilo dodávky plynu do Běloruska

Do Běloruska opět putují plné dodávky plynu. Energetické společnost Gazprom dodávky obnovila poté, co Bělorusko ve středu zaplatilo své dluhy. Informují o tom...

Výběr článků

Načítám