Hlavní obsah

Piráti se vzepřeli sankci za dřívější splacení hypotéky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klientům bank s hypotékami svitla naděje, že by od příštího roku nakonec nemuseli platit až desetitisícové sankce za předčasné splacení hypotéky v průběhu fixace úrokové sazby. Přestože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) i zástupci bank tvrdí, že je věc dohodnutá, vládní Piráti jsou proti a zcela rozhodnuti nejsou ani zákonodárci STAN.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda pirátského klubu Jakub Michálek

Článek

„Vše je zatím ještě v jednání. Za Piráty se zavedením pokuty za předčasné splacení nesouhlasíme,“ řekl Novinkám a Právu předseda pirátského klubu Jakub Michálek.

„Naši poslanci ohledně poplatku stále v rámci klubu diskutují,“ dodala mluvčí STAN Sára Beránková.

Rozhodnutí klubu Starostů a nezávislých by přitom mohlo být vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně pomyslným jazýčkem na vahách. Ani opozice pak se zavedením poplatku nesouhlasí.

Se zavedením pokuty za předčasné splacení nesouhlasíme
Jakub Michálek, šéf pirátského sněmovního klubu

Přitom šéf financí Stanjura i České bankovní asociace prohlašují, že věc už hotová a za mimořádné splacení hypotéky bude poplatek až jedno procento. Podle nich se jedná o kompromisní dohodu.

Ačkoliv banky ještě stupňují nátlak a hrozí, že když se sankce nezvedne na dvě procenta, jak se původně zvažovalo, přestanou poskytovat dlouhodobé fixace, typicky na osm nebo deset let, protože můžou přicházet o velké peníze, jakmile klienti hypotéky předčasně splatí, a sankce ve výši jednoho procenta jim ztráty nepokryje.

Předčasné splacení hypotéky se od ledna prodraží

Ekonomika

Přílepek k penzím

Jak to dopadne, se ukáže při hlasování ve Sněmovně naplánovaném na příští středu.

Před pár dny sněmovní rozpočtový výbor nezaujal stanovisko k pozměňovacímu návrhu poslanců Michaela Kohajdy (KDU-ČSL) a Vojtěcha Munzara (ODS), kteří navrhli, aby jedno procento z nesplacené částky bylo maximální sankcí. Poplatek by byl odstupňován tak, že za každý započatý rok by klient zaplatil nejvýše 0,25 procenta.

Přitom ministerstvo financí s tím vyslovilo ve výboru souhlas.

Výbor nepřijal ani doporučení k návrhům Michálka ani Patrika Nachera z opozičního hnutí ANO, kteří shodně chtěli od poplatku za předčasné splacení zcela upustit.

Podpořil pouze to, aby se nové pravidlo pro stanovení poplatku při předčasném splacení hypotéky vztahovalo jen na nové hypoteční úvěry a nové fixace.

„Koaliční partneři, zejména STAN, TOP 09 a Piráti, nejprve hlasitě protestovali, ale dopadlo to jako vždy. Ale aspoň ten náš tlak něčemu byl – zrušil se nepřijatelný princip nepřímé retroaktivity,“ komentoval Nacher.

Upozornil i na to, že jde o obsahový přílepek v zákoně, který jinak řeší penzijní produkty a změny ve třetím penzijním pilíři.

Podle údajů ČNB tuzemské banky ke konci srpna evidovaly zhruba 960 tisíc hypoték. Nyní si mohou účtovat za splacení hypotéky před koncem fixace úrokové sazby řádově stokoruny, maximálně jednotky tisíc jako administrativní poplatek. Po změně to ale mají být i desetitisíce.

Novela počítá i se dvěma novými situacemi, kdy půjde úvěr předčasně splatit bez sankce. A to při vypořádání manželů po rozvodu a prodeji nemovitosti po dvou letech od jejího nákupu. Dnes je to možné jen v těžkých životních situacích, případně lze každý rok v období podpisu smlouvy splatit až 25 procent jistiny.

Zrušíme dlouhodobé fixace u hypoték, hrozí banky

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám