Hlavní obsah

Pavel napíná koalici s podpisem balíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalice opět musí do poslední chvíle čekat, jak se prezident Petr Pavel postaví k jednomu ze zásadních zákonů, který prosadila. Po důchodech se to týká konsolidačního balíčku, jenž po Novém roce zatíží vyššími daněmi zaměstnance, firmy i živnostníky, aby státnímu rozpočtu přinesl 35 miliard korun navíc. Hlava státu má na podpis už jen pár dní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Pavel si dával načas i při podpisu důchodové novely. Po jeho odkladu začala platit až o měsíc později

Článek

„Lhůta uplyne v pátek,“ potvrdila Novinkám a Právu formálně vymezené datum Eva Hromádková z odboru hradní komunikace. Podle ní se ale do lhůty počítá ještě víkend. Na to, zda už se prezident rozhodl a jak se k zákonu staví, Hromádková neodpověděla.

Senát schválil balíček 8. listopadu, o den později dorazil na Hrad. Pokud by chtěl Pavel balíček vetovat, má na to lhůtu patnáct dní. K odmítnutí změn, které sníží příjmy domácností o desítky tisíc korun ročně, ho včera znovu vyzvala opozice a také odbory.

Středula: Do stávky se zapojí desítka svazů včetně dopravního

Ekonomika

Prezidentův poradce David Marek nicméně považuje balíček za krok správným směrem. „Nemohu mluvit za pana prezidenta. Za sebe mohu uvést, že konsolidační balíček je zcela nezbytný, dokonce by měl být o trochu razantnější, aby skutečně nasměroval veřejné finance na dlouhodobě udržitelnou trajektorii,“ řekl Novinkám a Právu.

Marek by ale na rozdíl od zákonodárců nezvyšoval daně firmám. „Místo toho by bylo vhodnější použít nepřímé daně, například spotřební daň na víno,“ poznamenal.

Ministerstvo financí včera nechtělo předjímat, jak se Pavel rozhodne. „Podle prezidenta má balíček splňovat dvě podmínky, aby ho nevetoval, a to, že nesmí dopadnout na sociálně znevýhodněné skupiny a musí přispět ke snížení deficitu státního rozpočtu. Obě podmínky balíček podle nás splňuje,“ sdělila Právu mluvčí resortu Petra Vodstrčilová.

V případě prezidentova veta by se balíček vrátil do Sněmovny. To ale nepředpokládá ani mluvčí premiéra Petra Fialy (ODS) Václav Smolka. „Nemáme žádné informace, které by naznačovaly, že pan prezident potřebný ozdravný balíček nepodepíše,“ řekl Novinkám a Právu.

Postoje opozice a odborů k ozdravení veřejných financí podle něj Fialu nepřekvapují. „Vláda je naopak přesvědčena, že je nutné srazit schodky veřejných rozpočtů pod tři procenta v poměru vůči hrubému domácímu produktu. Přesně k tomu balíček směřuje, aniž by přitom významně zasáhl jakoukoliv sociální skupinu,“ dodal Smolka.

PŘEHLEDNĚ: Balíček zvýší odvody všem, nejvíc zaměstnancům

Ekonomika

Opozice žádá veto

Ministerstvo financí plánuje, že daňové změny pomohou spolu s úsporami zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard. Opoziční hnutí ANO a SPD ale tvrdí, že tím poškodí ekonomiku.

„Požádala jsem prezidenta, aby zvážil svůj podpis pod balíčkem. Je to špatně pro českou ekonomiku, občany i průmysl,“ řekla po včerejší schůzce na Hradě šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Dodala, že pokud prezident balíček nevetuje, hnutí ANO se „téměř jistě“ obrátí na Ústavní soud. ANO kritizuje zpětnou účinnost některých ustanovení i způsob schvalování ve Sněmovně, kdy se k balíčku nemohly vyjádřit desítky přihlášených opozičních poslanců.

Prezident už vládu napínal při podpisu u důchodové novely omezující valorizace a znevýhodňující předčasné penze. Vadila mu kromě jiného absence přechodného období pro změnu.

Normu nakonec podepsal 1. září a nová pravidla tím začala platit až od října, o měsíc později, než chtěla vláda.

Odvody vzrostou všem

Zaměstnance mají zasáhnout hlavně balíčkem rušené slevy na daních a nový odvod na nemocenské ve výši 0,6 procenta jejich hrubého příjmu. OSVČ vzroste vyměřovací základ, firmám stoupne korporátní daň.

Zvýšení daní prošlo Senátem

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám