Hlavní obsah

Zahraniční giganti usilují o české mobilní operátory

PRAHA

Operátor T-Mobile nezůstane jediným na českém trhu, kterého provozuje velký hráč na evropském trhu. I dva zbývající operátoři Eurotel a Oskar jsou ve středu zájmu zahraničních mobilních gigantů. O Eurotel se prostřednictvím France Télécomu zajímá operátor Orange.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Regionální malíř a spisovatel Alois Anderle

Článek

Po Oskarovi údajně pokukuje britský Vodafone, informaci přinesl ve středu deník Mladá fronta Dnes, ale žádná ze stran ji nepotvrdila s tím, že jde o spekulace. Oskar je ale už dlouho na prodej a Vodafone i dříve projevil zájem získat podíl na českém trhu. O licenci na třetího mobilního operátora se ucházel už v roce 1999.

Pokud je informace pravdivá, mohla by transakce znamenat špatnou zprávu pro Český Telecom. Jeho součástí je operátor Eurotel, který mnohdy zájemce o Telecom zajímá víc než operátor pevných linek, jeho cena jako jedničky by vstupem giganta na trh hodně ztratila.

"Myslíme, že vstup Vodafonu na český trh by měl negativní vliv na pobočku Českého Telecomu, Eurotel, který je se 40procentním podílem lídrem trhu," uvedla analytická společnost Wood & Company. Vodafone se netají strategií, že ve všech zemích, kde působí, chce být jedničkou na trhu. Do této pozice by táhl i Oskara.

Co s Oskarem

Že se Vodafone o Oskara zajímá by mohl potvrzovat i to, že Oskar se minulý týden uvolil zaplatit Českému telekomunikačnímu úřadu dva miliardy korun za poslední nabízenou licenci UMTS. Předtím tvrdil, že takovou sumu za licenci nedá, byl ochoten jít maximálně na půl miliardy. [celá zpráva]

Společnost také na začátku roku 2005 zjednodušila vlastnickou strukturu. Kanadský TIW nyní vlastní většinu firmy. V lednu ale odmítl, že chce společnost prodat. Ve hře byla i možnost, že chce Oskar poslat na burzu.

O prodeji firmy mluvil TIW v roce 2002. Tehdy ještě o Český mobil se ucházela ruská společnost Golden Telecom.

Od Eurotelu k Oskarovi

Vodafone se vážně zajímal o privatizaci Telecomu, konečnou nabídku ale nepodal. Je možné, že mu šlo jen o získání informací o Eurotelu.

Eurotel má nyní šanci dostat se do područí francouzkého operátora Orange, který působí například na Slovensku. Orange je součástí France Télécomu, který se v konsorcium s investory uchází v soutěži o Český Telecom. Pokud zvítězí, dostane se Eurotel zřejmě pod Orange.

Všichni tři mobilní operátoři by pak patřili pod silné evropské skupiny. Analytici ale neočekávají, že by nastal nějaký závažný cenový souboj. "Cenovou válku bych nečekal, spíš nové služby, výhody ze začlenění do největší skupiny, výhodnější roaming a podobně," uvedl Jan Slabý v Wood & Company.

Reklama

Související články

Oskar loni utržil přes 13 miliard korun

Mobilní operátor Oskar Mobil loni utržil 13,4 miliardy korun, což je téměř o čtvrtinu více, než v roce 2003. Hrubý provozní zisk stoupl o 43 procent na 4,1...

T-Mobile loni zvýšil tržby o osm procent

Druhý největší mobilní operátor v ČR, T-Mobile, v roce 2004 utržil 26,4 miliardy korun, což je o osm procent víc než o rok dříve. Čistý zisk firmy oproti...

Výběr článků

Načítám