Hlavní obsah

Mobilní gigant Vodafone jedná o koupi Oskara

PRAHA

Britská telekomunikační skupina Vodafone jedná s majitelem mobilního operátora Oskar, kanadskou firmou Telesystem International Wireless (TIW), o koupi nejmenšího českého operátora. Informaci ve středu zveřejnil TIW.

Foto: Petr Pokorný

Keramické trhy a koloběžky zaplnily centrum Bechyně návštěvníky.

Článek

"Není ještě vůbec jisté, že transakce proběhne," sdělil Jacques Lacroix z TIW. Podle něj TIW doufá, že Vodafone nabídne za Oskara odpovídající cenu. Společně s českým operátorem chtějí Kanaďani prodat i rumunského operátora MobiFon, ten je na tamním trhu největší.

Zástupci Oskara se k transakci nechtějí vyjadřovat. "Oskar nebude komentovat spekulace na trhu," řekl Novinkám Roman Frkous z tiskového oddělení firmy. Podle něj se dohody o prodeji firmy objevují už několik let a komentovat by je měl kanadský majitel. 

Oskar má v současné době sedmnáctiprocentní podíl na českém mobilním trhu. Případný vstup Vodafone nebo jiného světového operátora by jeho pozici posílil. Vodafone ze všech společností buduje jedničky na trzích, kde působí. Stejný "osud" by zřejmě potkal i Oskara.

Vodafone by z Oskara chtěl mít jedničku na trhu

Nejmenší český operátor je na prodej již několik let. V minulosti ho chtěl koupit například ruský Golden Telecom, nakonec se ale s majitelem nedohodl. Podle některých informací uvažovala o Oskarovi také společnost Orange ze skupiny France Télécom. Ta se však nyní v probíhající privatizaci uchází o Český Telecom a jeho dceřinou firmu Eurotel. Právě ten by případným příchodem Vodafonu do ČR nejvíc utrpěl.

"Vodafone chodil okolo českého telekomunikačního trhu již poměrně dlouho a koupě Oskara by byla vyústěním jeho středoevropské snahy," řekl ČTK analytik Cyrrus Jan Procházka.

Přibližné tržby a počty zákazníků jednotlivých operátorů
operátorpočet zákazníků (v mil.)tržby
Vodafone1331,4 bil. Kč
Orange54570 mld. Kč
Eurotel4,729,5 mld. Kč
T-Mobile4,426,4 mld. Kč
Oskar1,813 mld. Kč
Zdroj: údaje operátorů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám