Hlavní obsah

Oděvní řetězec H&M odchází z Ruska

Švédský oděvní řetězec H&M se kompletně stahuje z ruského trhu. Firma to uvedla v pondělí na svém webu. Své podnikání tam přerušila už 2. března, tedy týden po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Prodejna H&M v Moskvě.

Článek

„Po pečlivém zvážení považujeme vzhledem k současné situaci za nemožné pokračovat v našem podnikání v Rusku. Jsme velice smutní z dopadu, který to bude mít na naše kolegy, a jsme velmi vděční za všechnu jejich tvrdou práci a obětavost," uvedla generální ředitelka společnosti Helena Helmerssonová.

„Lidé mají právo být oblečeni.“ H&M čelí v Rusku žalobě kvůli zavřeným prodejnám

Ekonomika

H v tiskové zprávě dále uvedlo, že v rámci procesu odcházení z Ruska na omezenou dobu otevře své prodejny, aby doprodalo zbývající zásoby. Podobný krok nedávno učinil také jiný významný švédský prodejce Ikea.

Účet: 4 miliardy

Módní gigant odhaduje, že likvidace ho vyjde přibližně na dvě miliardy švédských korun (4,6 miliardy Kč). Částku firma zahrne do výsledků za třetí čtvrtletí jako jednorázové náklady.

IKEA spustila v Rusku poslední on-line výprodej, e-shop nápor nevydržel

Ekonomika

Pro H bylo Rusko šestým největším trhem, na celkových tržbách se ale ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podílelo jen ze čtyř procent, uvedl server BBC. Přesto tam prodejce před válkou expandoval a otevíral nové prodejny pod dalšími značkami ze svého portfolia.

V Rusku začala firma působit v roce 2009, své působení tam postupně rozšířila až na více než 150 kamenných prodejen.

Z velkých západních oděvních prodejců už se z Ruska zcela stáhly také britský Marks & Spencer či americké Nike a Levi's. Z dalších prodejců spotřebního zboží lze zmínit například McDonald's nebo již zmíněnou Ikeu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám