Hlavní obsah

Obří operace začala. Zkrachovalá cestovka má v cizině přes půl milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook jsou v Řecku a Turecku. Jednotlivé země postupně upřesňují, kolik lidí bude třeba z turistických destinací přepravit, na obří logistické operaci už pracují úřady a pojišťovny. Cestovka má podle agentury Reuters v zahraničí více než půl milionu klientů.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Cestující v Heraklionu na Krétě čekají na odbavení u přepážky cestovky Thomas Cook.

Článek

Mezi nejpostiženější patří podle dostupných informací klienti z Velké Británie a Německa. Britské úřady zahájily operaci Matterhorn, která má pomoci 150 tisícům britských turistů. Přepravit by je chtěly během následujících dvou týdnů.

Podobné počty hlásí i Německo. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung je v zahraničí 140 tisíc německých klientů Thomase Cooka.

V různých destinacích je také téměř 35 tisíc lidí ze Skandinávie – Švédska, Norska, Finska a Dánska, uvedla dceřiná společnost Thomase Cooka Ving.

Problém se týká i cestovní kanceláře Neckermann, spojené s Thomasem Cookem, s níž jsou v zahraničí čeští turisté.

„K dnešnímu dni se v zahraničí nachází asi 1100 českých klientů CK Neckermann. O tyto klienty bude postaráno a je zajištěn jejich bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem,“ uvedl mluvčí Neckermannu Jan Šrámek.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zavřená přepážka cestovky Thomas Cook na letišti ve Frankfurtu

Data o klientech cestovní kanceláře Thomas Cook z jednotlivých zemí se objevují postupně, stejně jako vycházejí najevo podrobnosti týkající se jednotlivých míst, kde klienti jsou.

Třeba v Řecku je s danou cestovkou kolem 50 tisíc lidí, především Britů, oznámilo v pondělí řecké ministerstvo pro turismus. Dovolenou trávili na Zakynthosu, Kosu, Korfu, Skiathosu a Krétě. „Nejvyšší priorita je dostat zpět domů,“ uvedlo ministerstvo.

V Turecku je podle tamních úřadů přes 21 tisíc klientů, ve Španělsku se počty odhadují na 25 až 30 tisíc, uvedla DPA.

Z obou zemí už zaznívají obavy o dopadu krachu obří cestovky na tamní turistický ruch. Třeba Michalis Vlatakis z Asociace krétských cestovních kanceláří přirovnal situaci k silnému zemětřesení v oblasti turismu. „Čekáme brzy tsunami,“ poznamenal. Na Krétu přepravil Thomas Cook jen tento rok kolem 400 tisíc lidí.

Společnost zkrachovala poté, co neuspěly víkendové rozhovory o převzetí firmy i jednání s věřiteli a britskou vládou, které by vyústily v záchranu 178 let staré společnosti, uvedl list The Financial Times. Vedení firmy Thomas Cook oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace“.

Anketa

Jezdíte na dovolenou s cestovní kanceláří?
nikdy
39,8 %
výjimečně
26,1 %
často
34,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2653 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám