Hlavní obsah

Obchod ve Francii stáhl z prodeje extrémně pálivé chipsy z ČR

Obchod s potravinami na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v České republice, protože je považuje za nebezpečné. Kukuřičné chipsy s názvem Hot Chip Challenge se totiž staly předmětem zájmu mládeže, která se natáčí při snaze o jejich konzumaci a tato videa pak zveřejňuje na sociálních sítích, zejména na TikToku.

Foto: Profimedia.cz

Paprika Carolina Reaper

Článek

Produkt obsahující chilli způsobuje extrémní pálení, na což upozorňuje i sám výrobce. O stažení informoval ve čtvrtek server deníku Le Figaro.

Vedení společnosti HOT-CHIP, která produkt vyrábí, v reakci poskytnuté ČTK uvedlo, že produkt nebyl stažen z prodeje na základě nesplněné legislativy, ale pouze na základě rozhodnutí manažera pobočky. Nemá informace o tom, že by byl produkt stahován i z jiných prodejen.

Supermarket v obci Farébersviller začal extrémně pálivé chipsy prodávat teprve na začátku dubna, aby obohatil svou nabídku. Chipsy se prodávají po jednom kuse v balení, které obsahuje i latexové rukavice. Chipsy jsou ochucené chilli papričkami Carolina Reaper a Trinidad Scorpion Moruga, které jsou považovány za nejpálivější na světě.

Další tragická výzva na TikToku. V Ohiu zemřel třináctiletý chlapec

Zahraniční

Nápad prodávat chipsy manažer prodejny nejprve schválil jako dobrý obchodní tah, ale po dvou týdnech změnil názor a své rozhodnutí zveřejnil ve videu na Facebooku.

„Mladí se přivádějí do stavů, které považuji za nebezpečné. Neměli jsme tušení, jaký dopad mohou mít tyto chipsy na hravou povahu dospívajících,“ řekl manažer prodejny François Rodriguez a vyzval uživatele sociálních sítí, aby se této výzvě vyhnuli.

„Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i ministerstvem zemědělství, které prokázalo, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy. Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ uvedla firma ve svém písemném prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám