Hlavní obsah

Obama zamítl žádost o stavbu ropovodu Keystone XL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek oznámil, že odmítne žádost kanadské firmy TransCanada stavět sporný ropovod Keystone XL, uvedl v pátek list The New York Times. Rozhodnutí o produktovodu přepravujícím těžkou ropu, který odmítají ekologové, se odkládalo sedm let.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Produktovod by smysluplně nepřispíval dlouhodobě ekonomice,“ řekl Obama měsíc před klíčovým klimatickým summitem v Paříži, kde chce prosadit společný boj proti globálnímu oteplování.

Ropovod měl spojovat naleziště dehtových písků v Albertě v Kanadě s rafinérií v Nebrasce ve Steele City a pokračovat dále do Texasu. Ropa z roponosných písků se obtížně zpracovává, protože obsahuje živici, se kterou si poradí jen některé rafinérie. Tato ropa se však také těžko transportuje.

Nový liberální kanadský premiér Justin Trudeau se po svém zvolení obrátil na USA, aby projekt schválily. [celá zpráva]

Tento týden se na americkou vládu obrátila firma TransCanada, která měla ropovod stavět, aby projekt ještě jednou přehodnotila.

Politické tahanice okolo Keystone XL

V únoru 2015 Kongres, kde mají většinu republikáni, hlasoval pro zahájení stavby, ale Obama jejich verdikt vetoval. Usnadnily mu to nízké ceny ropy, za kterých je zpracování těžké ropy neefektivní, i klesající nezaměstnanost, která se v pátek dostala pod pět procent. [celá zpráva]

Obamovo rozhodnutí zvýší napětí mezi republikány a demokraty před volbami amerického prezidenta, které připadají na příští rok. V případě, že volby vyhraje republikánský kandidát, se stavba může uskutečnit.

Obamův verdikt také mohou zastánci stavby zvrátit u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám