Hlavní obsah

Dolar prolomil hranici 25 korun. Pomáhá mu nízká nezaměstnanost v USA

Novinky, tov
Aktualizováno

Americká měna v pátek výrazně posílila vůči euru i české koruně až na 25,15 CZK/USD. Důvodem jsou nečekaně dobré údaje o americkém trhu práce. Podle analytiků se tak zvýšila pravděpodobnost, že americký Fed bude v prosinci zvyšovat sazby.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Američtí zaměstnavatelé v říjnu po dvou slabých měsících prudce zrychlili tvorbu pracovních míst. V ekonomice vzniklo 271 tisíc nových příležitostí, což bylo nejvíc od loňského prosince a dvojnásobně proti září. Míra nezaměstnanosti se snížila na pět procent, tedy nové minimum za sedm a půl roku.

„Výrazně se tak zvyšuje pravděpodobnost, že americký Fed bude v prosinci zvyšovat sazby. Dodnes byla trhy implikovaná pravděpodobnost 56 procent, po nových číslech je to již 74 procent,” řekl Novinkám analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Tato čísla hrají do karet dolaru. Krátce po zveřejnění posílil proti euru o přibližně 1,3 procenta. Proti české koruně se před zveřejněním obchodoval za 24,85 CZK/USD a deset minut po zveřejnění již za 25,15 CZK/USD.

Koruna je k dolaru nejslabší od července

„Navíc případné zvýšení úrokových sazeb v prosinci by dále vytvořilo tlak na posilování dolaru jak proti euru, tak samozřejmě proti české koruně,“ dodal Zeisel.

Koruna je tak k dolaru nejslabší za čtyři měsíce, naposledy se dolar prodával za více než 25 korun v červenci. Ještě před třemi týdny se pohyboval pod hranicí 24 CZK/USD.

Rekordní historické hodnoty kurzu koruny k dolaru a euru
max.min.
EUR1999 38,50 CZK/EUR2008 23 CZK/EUR
USD2000 42 CZK/USD2008 14,50 CZK/USD

„Důvody korunových ztrát je nutné hledat u centrálních bank. Zatímco Evropská centrální banka (ECB) před dvěma týdny oznámila, že pravděpodobně přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky, tak americký Fed pro změnu před týdnem nevyloučil, že v prosinci zvýší úrokové sazby,” vysvětluje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Ve výhledu několika měsíců jsem však k dalšímu posilování dolaru skeptický. Ať již Fed v prosinci sazby zvýší, či nikoliv, tak je stále více jasné, že normalizace měnové politiky nebude v USA zdaleka tak rychlá, jak se původně očekávalo. Problémem je silný dolar, který trápí nejen americké průmyslové podniky, ale i samotný Fed,” dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám