Hlavní obsah

Nových aut v EU se za leden prodalo výrazně méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Trh nových osobních automobilů v zemích Evropské unie se v lednu meziročně propadl o 7,1 procenta na 986 769 nově registrovaných aut. Byl to druhý nejhorší leden za posledních deset let po lednu 2009, kdy vrcholila globální ekonomická recese. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Propad se koncentroval v jižní Evropě a nejhlubší byl v Portugalsku, kde dosáhl téměř 50 procent. Ve Francii prodej automobilů klesl o více než 20 procent a v Itálii o 17 procent, ve Španělsku naopak stoupl o 2,5 procenta. Německý a britský trh zůstal na stabilní úrovni.

„Jedná se o největší meziroční pokles od loňského června. Většina velkých trhů klesala, překvapivý je zejména dvacetiprocentní pokles registrací ve Francii,“ uvedl Jan Linhart ze společnosti KPMG. Ačkoli je podle něj z lednových výsledků obtížné vysledovat dlouhodobé trendy, odraz nejisté situace v eurozóně je více než patrný.

Výrazně naopak rostly automobilové trhy střední a východní Evropy. Česká republika zaznamenala meziroční nárůst o 10,6 procenta, Polsko o 22,2 a Maďarsko o 43,9 procenta. Nejprudší růst vykázalo Rumunsko, kde počet registrací vyskočil o 86,4 procenta.

Škoda jde navzdory proudu

Nejhlubší ztrátu z jednotlivých automobilek utrpěl francouzský Renault, jehož prodej klesl v lednu o 25,2 procenta. V propadu jej tempem 21 procent následoval německý Opel ze skupiny GM. Odbyt vozů francouzské skupiny PSA klesl o 15 procent a italský Fiat vykázal propad o 16 procent.

Největší evropská skupina Volkswagen zaznamenala nárůst prodeje o 0,7 procenta. Nejsilnějším růstem z masových výrobců skupiny se mohla pochlubit česká Škoda, jejíž prodej se zvýšil o 9,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám