Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku v lednu mírně stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 3,6 procenta. To je o desetinu procentního bodu více než v prosinci a o 0,7 procentního bodu méně než před rokem. Bez práce bylo v prvním měsíci tohoto roku 267 076 lidí, zhruba o devět tisíc více než v prosinci. Vychází to ze statistik Úřadu práce ČR.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

S nezaměstnaností se zvýšil také počet volných míst. Zaměstnavatelé jich na konci ledna nabízeli 351 680. Na jedno volné místo tak připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání.

V lednu nezaměstnanost roste podle ředitele ÚP Viktora Najmona pravidelně, což je dáno útlumem sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství. Dalším faktorem, který sehrál roli v nárůstu nezaměstnanosti, je přerušení živnosti některých podnikatelů.

Práce v ČR láká Ukrajince, Srby i Indy

Finance

„Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně ve výrobě, v technických a dělnických oborech, ale také v sociálních službách či ve zdravotnictví. Zájem je o nové zaměstnance i v horských střediscích,“ dodal Najmon.

Přibližně u tří čtvrtin volných pracovních míst nyní zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, více než 70 procent pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince.

Nejnižší nezaměstnanost je na Pardubicku

Co se týče konkrétních regionů, tak nejvyšší podíl nezaměstnaných evidoval ÚP v lednu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji (5,3 procenta).

Třetí nejhorší byl v tomto směru Karlovarský kraj (4,3 procenta). Zde však meziročně došlo k poklesu o půldruhého procentního bodu. Naopak nejnižší nezaměstnanost si nadále udržuje Pardubický kraj (2,6 procenta).

V meziročním srovnání je letos situace na trhu práce lepší. Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta, bez práce bylo téměř 309 tisíc lidí.

Chudoba, nezaměstnanost a dluhy trápí vyloučené lokality

Domácí

V lednu 2020, tedy ještě před začátkem epidemie koronaviru, byla nezaměstnanost 3,1 procenta a práci nemělo zhruba 230 tisíc lidí.

Nezaměstnanost v Česku měří také Český statistický úřad. Ten v prosinci evidoval její míru na 2,2 procenta.

A podle evropského úřadu Eurostatu byla v prosinci u nás míra nezaměstnanosti nejnižší v celé EU, a to 2,1 procenta, přičemž unijní průměr je 6,3 procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám