Hlavní obsah

Německo oživilo vývoz, ekonomika lehce vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá ekonomika v loňském posledním čtvrtletí mírně zrychlila růst na 0,4 procenta, stálo za tím oživení vývozu. Meziročně se pak hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,3 procenta a zrychlil z úrovně 1,1 procenta ve třetím čtvrtletí. Vyplývá to z předběžného odhadu spolkového statistického úřadu.

Článek

Pro celý loňský rok úřad potvrdil zpomalení na 0,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo od globální finanční krize v roce 2009. Německá vláda i ekonomové očekávají, že největší evropská ekonomika, na níž je závislá řada českých firem, růst v letošním roce zřetelně zrychlí.

Ke zrychlení v posledním čtvrtletí přispěl podle úřadu hlavně vzestup vývozu, který po většinu loňského roku růst HDP naopak brzdil. Na domácím poli byla podle zprávy situace nejednoznačná: veřejné výdaje zůstaly proti předešlému čtvrtletí beze změny, zatímco soukromá spotřeba mírně klesla.

Německou ekonomiku loni podkopal vývoz, což je její tradiční motor. Jeho hodnota podle lednové celoroční zprávy úřadu stoupla jen o 0,6 procenta po tempu 3,2 procenta v roce 2012. Celoroční růst soukromé spotřeby naopak mírně zrychlil, a to na 0,9 procenta. Podobné zlepšení zaznamenala i veřejná spotřeba. Zmírnil se přitom pokles kapitálových a stavebních investic.

Příznivý vývoj zaznamenala v závěru roku i Francie. Druhá největší ekonomika eurozóny v posledním čtvrtletí obnovila růst tempem 0,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám