Hlavní obsah

Německo a Rakousko kvůli krizi snížily DPH. Česko reagovat nebude

Novinky, Bohumír Žídek

Německo a Rakousko od 1. července dočasně až do konce roku snížily sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Česká republika se k podobnému kroku nechystá. Podle ministerstva financí už stát v dosavadních balíčcích poskytl dostatečné úlevy. Že by snížení DPH u sousedů mohlo snížit českou konkurenceschopnost, si resort nemyslí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Co se týče konkurenceschopnosti českých podnikatelů s německými či rakouskými, porovnávání z pohledu výše sazby DPH nepovažujeme za relevantní, neboť obě sousední země mají oproti České republice zcela odlišnou cenovou hladinu,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

„Rovněž nelze předpokládat, že se snížení DPH přenese do cen a nezůstane v maržích podnikatelům. V takovém případě by byl efekt opatření na spotřebu nulový,“ dodal.

Německo od 1. července do 31. prosince dočasně snížilo základní sazbu DPH z 19 procent na 16 procent. Snížená sazba potom do konce roku klesla ze 7 na 5 procent. Jde o součást balíčku kabinetu německé spolkové kancléřky Angely Merkelové (CDU) na podporu ekonomiky postižené globální pandemií nemoci covid-19.

Německá vláda dá na podporu ekonomiky další 3,5 bilionu korun

Ekonomika

Rakouská varianta je opatrnější a méně štědrá. Zaměřila se totiž na snížení DPH pouze pro obzvláště postižená odvětví. Daň bude snížena jednotně na pět procent v případě nápojů a pokrmů konzumovaných v restauracích, vstupenek do kin a divadel, knih, novin, zoologických zahrad, uměleckých děl, přírodních parků nebo cirkusových představení.

Základní sazba DPH v Rakousku činí 20 procent. Nicméně zmíněné knihy a tiskoviny jsou v Rakousku za normálních okolností společně s potravinami, léky nebo pronájmy bytů zdaněny sníženou sazbou 10 procent.

Ubytování spadlo na pět procent. V ČR zůstává na 10

Česko v rámci protikrizového daňového balíčku přistoupilo ke snížení DPH například u ubytovacích služeb z 15 na 10 procent. Pro srovnání: v Německu byly dosud ubytovací služby v sedmiprocentní sazbě, po snížení do konce prosince platí sazba 5 procent. V Rakousku, jak bylo řečeno, došlo k dočasnému snížení z 10 na 5 procent. Oba sousedé jsou tedy o krok dále.

„Již k 1. květnu se přitom do nejnižší sazby DPH přesunula celá řada dalších služeb s vysokou hodnotou lidské práce, například stravování či řemeslné a odborné služby,“ dodal k tomu Weiss.

„Současně jsme v rámci liberačního balíčku umožnili odložit platby DPH kvůli koronaviru, a to na základě jednoduchých individuálních žádostí o posečkání. Dosud jsme takto odložili DPH v hodnotě téměř 6 miliard korun,“ uzavřel mluvčí.

Zelená cesta z krize. Rakušané a Němci výrazně navýší příspěvek na nákup elektromobilu

Ekonomika

Vedle dočasného snížení DPH je součástí německého protikrizového balíčku také jednorázový bonus pro rodiny s dětmi ve výši 300 eur (8000 korun) na dítě. Kromě toho stát investuje jednu miliardu eur (26,7 miliardy korun) na rozšíření, rekonstrukce nebo výstavbu školek a jeslí. Cílem rekonstrukcí má být mimo jiné i zlepšení hygienické situace v předškolních zařízeních.

Dále na základě balíčku Německo zvýšilo státní prémii na nákup elektromobilu z 3000 dokonce na 6000 eur (přes 160 tisíc korun). Od stejného data zvýšilo podporu při nákupu elektromobilu i Rakousko, v tomto případě z 3000 na 5000 eur (134 tisíc korun).

Anketa

Motivuje vás nižší DPH k nákupu u sousedů?
Ano, budu tam nakupovat ještě více
55,2 %
Ano, začnu tam nakupovat
6,3 %
Ne, už tam nakupuji a budu dál
5,7 %
Ne, nakupovat tam nebudu
32,8 %
Celkem hlasovalo 2489 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám