Hlavní obsah

Nejprodávanější auto v EU letos nebude evropské ani se spalovacím motorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na starém kontinentu letos v prodejích vede americký elektromobil Tesla Model Y před Dacii Sandero a Volkswagenem T-Roc. Vyplývá to z analýzy prodejů od ledna do srpna společnosti Jato Dynamics. Loni byl nejprodávanější Peugeot 208, který se momentálně propadl na čtvrté místo.

Foto: ČTK

Tesla Model Y v Česku

Článek

Vzhledem k široké nabídce modelů zůstávají v EU nejúspěšnější automobilky Volkswagen a Toyota, nejprodávanějším autem je však zatím Tesla Model Y.

Ten vede v registracích ve 28 zemích Evropské unie za prvních osm měsíců tohoto roku s 169 420 vozy, meziročně jde o nárůst o 216 procent. Překonal tak prodejně úspěšnou Dacii Sandero se 154 538 registracemi a pětinovým nárůstem. Na třetím místě je zatím Volkswagen T-Roc, kterých se do srpna prodalo 145 131 kusů, o 19 procent víc než loni.

„Model Y se pravděpodobně do konce roku stane nejprodávanějším osobním vozem. Vzhledem k tomu, že jde o neevropský model, to bude historický okamžik,“ řekl analytik Jato Dynamics Felipe Munoz.

Výroba elektrické Škody Enyaq zůstane v Mladé Boleslavi

AutoMoto

Model Y by mohl být nejúspěšnější v evropském i ve světovém srovnání. I tady je již jedničkou, podle rozličných statistik se o první pozici přetahuje s Toyotou Corolla.

Z aut vyráběných v Česku v Evropě nejlépe bodovala Škoda Octavia se 108 558 vozy a meziročním nárůstem o 58 procent. Octavia se umístila v první desítce hned za Dacií Duster.

I když v Česku to zatím není tak patrné, v EU je znát sílící rozmach elektromobility. Vlna se šíří ze severských zemí do dalších bohatších západních ekonomik, jako jsou například Nizozemsko či Belgie.

Registrace čistě elektrických aut v EU představovaly v srpnu už 22 procent z celkových registrací. Ze vzestupu elektromobilů těží nejvíce právě Tesla a taky čínská společnost MG.

Čínského SUV MG ZS se prodalo od začátku roku v Evropě přes 50 tisíc kusů, takže se dotahuje na Škodu Kodiaq.

Prodej aut v Česku vzrostl o 17 procent

Ekonomika

Vietnamský VinFast chce ještě letos začít dodávat elektromobily do EU

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám