Hlavní obsah

Vietnamský VinFast chce ještě letos začít dodávat elektromobily do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamský výrobce elektromobilů VinFast chce ještě v letošním roce zahájit dodávky svých vozů do Evropy. Firma již obdržela povolení od regulačního úřadu, řekla agentuře Reuters ředitelka automobilky Le Thi Thu Thuy.

Foto: Profimedia.cz

VinFast VF8

Článek

„Očekáváme, že první vozy modelu VF8 dodáme francouzským, německým a nizozemským zákazníkům ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku,“ řekla Thuy. Dodala, že další modely - VF6, VF7 a VF9 - budou na evropský trh uvedeny v příštím roce. Kolik chce automobilka dodat vozů na trh, však neupřesnila.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že VinFast by ve čtvrtém čtvrtletí chtěl do Francie, Německa a Nizozemska dodat zhruba 3000 svých crossoverů VF8. Auta budou pocházet z továrny na severu Vietnamu.

Model VF8 už podle Thyuové schválil evropský regulační orgán jako vyhovující normám EU, takže se může dodávat do všech 27 zemí EU. Automobilka také dokončuje proceduru pro získání dobrovolného hodnocení bezpečnosti Euro NCAP.

Vietnamská automobilka VinFast plánuje expanzi na dalších sedm asijských trhů

AutoMoto

Evropa je jedním z největších trhů pro čínské automobilky, které podle údajů konzultační společnosti Inovev dodaly za sedm měsíců letošního roku na evropský trh 70 000 elektromobilů. To je téměř trojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

EU nedávno oznámila, že zahájila vyšetřování, zda čínské elektromobily nevyužívají nelegální státní výhody. Pokud by dospěla k závěru, že ano, znamenalo by to zavedení sankčních cel na auta vyrobená v Číně, což by mohlo zlepšit cenovou konkurenceschopnost modelů VinFast.

Cena modelu VF8 ve Francii by měla začínat na 50 990 eur (1,25 milionu Kč). Cena modelu Tesla Y vyrobeného v Číně, na který by se případně také vztahovala cla, ve Francii začíná na částce 46 000 eur.

VinFast také oznámil, že ve druhém čtvrtletí snížil čistou ztrátu o 8,2 procenta na 526,7 milionu USD (12,1 milionu Kč), zejména díky vyššímu odbytu a snížení výdajů na výzkum a vývoj. Tržby firma zvýšila o 131,2 procenta na 327 milionů USD. Ve druhém čtvrtletí dodala automobilka zákazníkům 9535 vozů, což bylo pětkrát více než v prvním čtvrtletí.

VinFast je první vietnamskou automobilovou značkou a je součástí konglomerátu Vingroup. Zakladatelem a největším akcionářem je nejbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong. Automobilka byla založena v roce 2017 a výrobu elektromobilů zahájila v roce 2021. Podnik v srpnu vstoupil na burzu v New Yorku a první obchodní den jeho tržní hodnota stoupla na 85 miliard USD. Firma tak překonala americké automobilky Ford a General Motors.

Vietnamská značka Vinfast testuje v Česku další elektromobil

AutoMoto

Tržní hodnota vietnamské automobilky první den na burze v USA překonala Ford či GM

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám