Hlavní obsah

Nafta v létě výrazně zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty před hlavní prázdninovou motoristickou sezonou tradičně zdraží. Další skokové zvýšení cen pak ještě v létě může přijít u nafty, a to o více než dvě koruny za litr. Měla by totiž skončit snížená spotřební daň na naftu o 1,50 Kč za litr. To se i s DPH projeví zvýšením ceny litru nafty o 1,80 Kč.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Vláda chtěla, aby Sněmovna toto navýšení schválila již nyní v prvním čtení, opozice to ale v úterý zablokovala. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) tak daň nevzroste už k 1. červenci, ale až později.

„Pokud by se legislativní proces zdržel, návrh počítá s nabytím účinnosti od následujícího měsíce po publikaci novely ve Sbírce zákonů,“ sdělil Právu mluvčí resortu financí Tomáš Weiss. Stát za každý měsíc zpoždění přijde o zhruba 800 milionů korun.

U nafty bude záležet hlavně na tom, jak rychle schválí opatření poslanci a senátoři, její zdražení začátkem léta přijde tak jako tak.

Původní daň na naftu se do prázdnin vrátit nestihne

Domácí

„Dostaneme se ke klasickému průběhu, kdy v prázdninových měsících vyjíždějí řidiči na dovolené a poptávka roste. Ceny porostou o desítky haléřů za litr,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ten označil návrat spotřební daně na úroveň před loňským červnem za pochopitelnou, vzhledem k dlouhodobému snižování cen benzinu a hlubokému deficitu státního rozpočtu.

Výhoda pro polské dopravce

Dopravci ze změny, která souvisí s vládním ozdravným balíkem, radost mít nebudou. „Problém s předčasným navýšením spotřební daně je v tom, že se opět dostaneme výrazně nad úroveň především Polska, ale také Slovenska a Maďarska, což znamená, že naše dopravce v tendrech hravě porazí cenou,“ uvedl mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Některé kontrakty uzavřené do konce roku počítaly se sníženou sazbou a teď bude problém cenu dodržet, případně se budou muset přesoutěžit, což opět přinese konkurenční výhodu především polským dopravním firmám, dodal.

Srovnání cen pohonných hmot v Kč
ZeměBenzinNafta
Chorvatsko31,2029,08
ČR36,6031,33
Polsko34,7532,86
Maďarsko34,5133,57
Slovensko36,1734,04
Rakousko37,8736,69
Německo43,5037,59
Itálie45,1541,37
Zdroj: AMZS, CCS

Podle webu slovinského automotoklubu AMZS ale cena nafty v Maďarsku přepočtená platným kurzem koruny k forintu může po českém zdražení vyjít přibližně stejně. Ceny na Slovensku přepočtené kurzem koruny k euru budou i po zvýšení ceny nafty v Česku zřejmě stále vyšší.

V pondělí se podle společnosti CCS prodával Natural 95 v průměru za 36,60 Kč a nafta za 31,33 Kč.

Od roku 2021 platilo snížení spotřební daně na naftu z 10,95 Kč za litr o korunu na 9,95 Kč za litr. Od června do září loňského roku potom vláda rozhodla o snížení spotřební daně u nafty i benzinu o další 1,50 Kč. U nafty tak činila 8,45 Kč a stejně je tomu tak dosud. U benzinu úleva na spotřební dani platila jen do loňského října.

Nafta je nejlevnější od září 2021, klesá i cena benzinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám