Hlavní obsah

Na setkání s průmyslníky Putin kritizoval lobování

DPA, hor, Právo
MOSKVA

Jen letmo se v pátek ruský prezident Vladimír Putin zmínil na sjezdu Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů o případu ropného koncernu Jukos a jeho bývalého šéfa Michaila Chodorkovského. Ostře však kritizoval lobování v zájmu velkého byznysu, korupci a prolínání byznysu se státní mocí.

Článek

"Musíme si zvykat na právní kulturu a neuchylovat se k nestandardním řešením, k paušálnímu obviňování justičních a bezpečnostních orgánů, protože to povede k obviněním z korupce jak státní moci, tak byznysu," řekl Putin.

S poukazem "křehké okolnosti, jež v Rusku panují", dodal, že "každý kriminální případ týkající se byznysu vzbuzuje znepokojení a velkou opatrnost. Je to pochopitelné, protože hned vzniká otázka, zda se vše nevrátí do minulosti. Nevrátí," ujistil prezident.

Věčné téma Jukos

Delegáti sjezdu od Putina očekávali podrobnější stanovisko k aféře kolem Jukosu, ale prezident se nakonec o ní výslovně nezmínil. Místo toho zaútočil na stávající systém lobování, který je podle něj v Rusku běžný.

"Průmyslová politika Ruska není v nynějších podmínkách ničím jiným než lobováním přes státní struktury v zájmu jednoho byznysu a v neprospěch druhého," prohlásil prezident. "Vše směřuje k tomu, kdo dá kolik peněz a o všech rozhoduje jeho veličenstvo úředník," konstatoval Putin. Podle něj využívá byznys pro své potřeby i orgány na ochranu zákonnosti a pořádku. "Je těžké poznat, kde končí byznys a začíná stát a kde končí stát a začíná byznys," soudí prezident.

Chodorkovskij v čele

V úvodním projevu se Putin Jukosu vyhnul a soustředil se na potřebu dalších reforem. "Hlavním tématem dneška je posílení institutu vlastnictví, daňové a správní reformy, reformy v bankovním sektoru a reorganizace přirozených monopolů," řekl. Jen lepší legislativa může podle něj pomoci Rusku povzbudit hospodářský růst a zavést "sociálně orientovaný" daňový systém.

Tématu Jukosu se prezident dotkl až později v reakci na otázku předsedy unie Arkadije Volského, zda lze obchodníky bez soudu uvěznit za ekonomické trestné činy. Ani on, ani další průmyslníci však jméno Chodorkovského či Jukosu výslovně nezmínili.

Závěr jednání dostal pikantní příchuť, když byl Chodorkovskij, který byl obviněn z podvodu a daňových úniků a od 25. října sedí ve vyšetřovací vazbě, znovu zvolen do předsednictva Svazu průmyslníků a podnikatelů. Volskij k tomu na tiskové konferenci řekl, že nejde "o projev solidarity, ale vyjádření presumpce neviny," neboť vina Chodorkovského nebyla dosud před soudem prokázána.

Reklama

Související témata:

Související články

EU a Rusko jednají v Římě

Summit Evropské unie a Ruska začal ve čvrtek v Římě. Vrcholného setkání, jež se koná každého půlroku, se účastní ruský prezident Vladimír Putin, italský...

Výběr článků

Načítám