Hlavní obsah

EU a Rusko jednají v Římě

DPA, hor, Právo
ŘÍM

Summit Evropské unie a Ruska začal ve čvrtek v Římě. Vrcholného setkání, jež se koná každého půlroku, se účastní ruský prezident Vladimír Putin, italský premiér Silvio Berlusconi a prezident Evropské komise Romano Prodi.

Foto: Helena Horáková videovize.info

Výstava dokumentuje historii lázní i stáčírny Idy. Mapuje také neúspěšné pokusy lázně obnovit.

Článek

Hlavním okruhem jednání by mělo být zlepšení spolupráce mezi EU a Ruskem, přičemž prezident Putin doufá v další přiblížení k EU. Mimo jiné mu jde o zrušení vízové povinnosti pro ruské občany při cestách do zemí EU.

Předpokládá se, že tématem jednání by mohla být i situace na Kavkaze, zejména v Čečenské republice.

Putin, který dorazil do Říma již včera a setkal se samostatně s premiérem Berlusconim, vytýká EU, že neoprávněně kritizuje postup Ruska v Čečensku, kde se podle oficiálního hodnocení Moskvy situace stabilizuje.

Problém Jukos

Nad summitem však visí ještě jeden stín: jde o nynější aféru kolem ropného koncernu Jukos, která přinesla ostrou kritiku na adresu ruského prezidenta. Dosavadní šéf Jukosu Michail Chodorkovskij sedí nyní ve vyšetřovací vazbě a jeho akciový podíl ve firmě byl zmražen.

Putin odmítl kritiku a zdůraznil, že se nikdy do této záležitosti nevměšoval. Ruské justiční orgány podle něj postupovaly v souladu s platnými zákony. Za Putina se přitom postavil i Berlusconi, s nímž má Putin dobré osobní vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám