Hlavní obsah

Na každého Čecha už připadá jeden mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice je nyní 10,24 miliónu mobilních telefonů. Od začátku roku se jejich počet zvýšil o 520 tisíc. Rozhodně to však neznaná, že mobil má každý obyvatel. Asi pětina lidí je stále bez telefonu, někteří naopak mají více SIM karet.

Foto: Archiv

Sopranistka Jana šrejma Kačírková.

Článek

Operátoři čekají, že do konce roku vzroste počet telefonů až na 10,5 miliónů. V nárůstu výrazně zafungují blížící se Vánoce. Mobil je stále jedním z nejoblíbenějších dárků. 

Mobilní firmy letos do září vydělaly 8,8 miliardy korun, což je zhruba o 400 milionů více než ve stejném období loni. Eurotelu klesl čistý zisk o čtyři procenta na 5,3 miliardy, naopak T- Mobile jej téměř o pětinu zvýšil na 3,5 miliardy. Nejmladší operátor Oskar Mobil uvádí pouze provozní zisk. Ten stoupl o 48 procent na 3,03 miliardy korun. Tržby zvýšil o 26 procent na 9,75 miliardy korun.

T-Mobile dotahuje Eurotel

Největší tuzemský operátor Eurotel získal letos asi 140 tisíc zákazníků, a zvýšil tak jejich celkový počet na 4,36 miliónu. Dvojka na trhu T-Mobile přilákal více než 180 tisíc lidí a celkem už tak má 4,13 miliónu klientů.

Nejvíce zákazníků ale jednoznačně získal Oskar. Přesvědčil 200 tisíc lidí, aby začali používat jeho předvolbu. Má tak už 1,75 miliónů SIM karet. Právě Oskara lidé nejčastěji používají v kombinaci s jiným operátorem, například proto, že má levnější SMS.

S rostoucí nasyceností trhu se podle odborníků mění i strategie firem. Ty se již nesoustředí na získávání nových zákazníků, ale spíše na nabídku nových služeb dosavadním klientům. Důraz přitom kladou na datové a multimediální služby, ale třeba i na nabídku her pro mobilní telefony.

Eurotel začal letos v srpnu nabízet vysokorychlostní přístup na internet prostřednictvím CDMA, T-Mobile tento týden spustil podobnou službu založenou na technologii EDGE. Oskar chystá tutéž technologii na příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám