Hlavní obsah

Lidé si budou moci nechat číslo mobilu i po změně operátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila zákon o elektronických komunikacích, který lidem umožní, aby si nechali stejné telefonní číslo svého mobilu i poté, co změní operátora. Pokud zákon projde schvalovacím procesem v parlamentu, začne platit začátkem roku 2005. Operátoři ale budou mít ještě půl roku navíc, aby se na změny připravili.

Foto: Jana Bečková

Buvol

Článek

Mobilní operátoři se obávají technických problémů. Budou muset například změnit nastavení systémů, které nyní rozpoznávají hovory podle předčíslí, ale i nastavení SMS center či internetového bankovnictví.

"Rozhodnutí o povinné přenositelnosti čísla T-Mobile respektuje a je připraven se na zavádění aktivně podílet. Náklady na zprovoznění přenositelnosti však považujeme za neúměrně vysoké vzhledem k předokládanému efektu pro zákazníka," sdělila Novinkám manažerka externí komunikace T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle ní dosavadní zkušenosti ze světa ukazují, že k žádnému hromadnému pohybu mezi zákazníky a operátory nedojde.

"V současnosti jsou přípravy služby teprve v začátcích," řekl mluvčí Českého Mobilu Petr Šindler. Zprovoznění služby bude podle zkušeností ze zahraničí trvat asi dva roky, a vyjde na stovky miliónů korun.

Tzv. přenositelnost čísel funguje už dva roky v pevných sítích. Za tu dobu byl převeden zhruba milión čísel. Většinou si lidé nechávají převádět své číslo poté, co se přestěhují.

Zákon posílí konkurenci

Norma, která nahradí současný telekomunikační zákon, posílí konkurenci v tuzemských telekomunikacích a sladÍ podmínky podnikání s legislativou EU. 

Zákon umožní vybrat si jiného pevného operátora, než je Český Telecom. Konkurenční firmy už nebudou muset žádat o licenci k podnikání, ale budou mít pouze oznamovací povinnost.

Právní úprava rovněž novelizuje zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, kde sjednocuje správu kmitočtového spektra a upravuje institut povinného šíření určeného rozhlasového a televizního programu a služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám