Hlavní obsah

Moskva zvažuje dočasný zákaz vývozu ropných produktů ze země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda podle agentury TASS zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby tak stabilizovala domácí ceny pohonných hmot. Další možností je zvýšení vývozního cla.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ropné pole Jarakta v Rusku. Ilustrační snímek

Článek

Ačkoli Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě, potýká se v poslední době s nedostatkem pohonných hmot. Ten je důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz.

Další možností, o které vláda v důsledku problémů na domácím trhu s pohonnými hmotami uvažuje, je podle agentury TASS zvýšení cla na vývoz ropných produktů. Podle zdrojů agentury Interfax by se dodatečné clo vracelo firmám, které by plnily kvóty ministerstva energetiky pro dodávky ropných produktů na domácí trh.

K dočasnému zastavení vývozu ropných produktů již začátkem září vyzval ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Varoval, že nedostatek pohonných hmot by mohl narušit podzimní sklizeň i setbu.

Zdroje z odvětví koncem srpna agentuře Reuters sdělily, že situace na ruském trhu s pohonnými hmotami by se mohla v příštích měsících dál zhoršovat.

Do Česka teče stále víc ropy z Ruska

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám